Royal A-ware zoekt 100 miljoen kilo melk extra

Begin december 2014 rolden in de gloednieuwe kaasfabriek in Heerenveen de allereerste foliekazen van de band. Hoewel de fabriek een capaciteit heeft van 100.000 ton kaas, moet de kaasspecialiteitenlijn nu al worden uitgebreid.
"Dat had ik een paar jaar geleden niet verwacht", stelt COO Klaas de Jong. "We kunnen deze stap nu al zetten omdat de vraag van onze klanten naar premium Hollandse kazen en kaasspecialiteiten groeit. Niet alleen in Nederland en Europa, maar ook daarbuiten."
Verwerking stijgt met 20 tot 30 procent
De kaasspecialiteitenlijn wordt zo ingericht dat er verschillende melkstromen kunnen worden verwerkt en veel verschillende recepturen en vormen kunnen worden gemaakt. De nieuwe lijn wordt eind 2018 in gebruik genomen. Het concern verwacht na die uitbreiding in totaal 20 tot 30 procent meer melk te gaan verwerken.
Melkveehouders welkom
Met die uitbreiding ontstaat opnieuw ruimte voor melkveehouders die rechtstreeks willen leveren aan Royal A-ware. De kaasproducent zoekt zo'n 100 miljoen liter extra, afkomstig van melkveehouders uit de vijf Noordelijke provincies. Weidemelk, gangbare en biologische melk: alles is welkom.
De melkveehouders wonen bij voorkeur in de buurt van de kaasmakerij in Heerenveen of van de yoghurtfabriek in Coevorden. Melkveehouders rond Meppel, Almelo en de Noordoostpolder zijn ook welkom.
'Correcte melkprijs'
Royal A-ware biedt melkveehouders naar eigen zeggen 'een correcte melkprijs met daarbovenop een kwantumtoeslag, kwaliteitstoeslag, duurzaamheidspremie en weidepremie'. Haar melkprijzen (en dus ook niet de gemiddelde uitbetaalde melkprijs over de achterliggende jaren) maakt het bedrijf niet openbaar. "Wij gaan graag in gesprek met melkveehouders over de mogelijkheden van het leveren van melk aan onze fabrieken", zegt manager veehouderijzaken Koen Veldman.
1 miljard kilo melk
Royal A-ware verwerkt melk in haar kaasmakerij in Heerenveen en in de yoghurtfabriek in Coevorden (Katshaar zuivel). Bij elkaar omvat het volume op dit moment ruim 1 miljard kilo melk per jaar. Straks komt daar zoals gezegd 20 tot 30 procent bij.
Vier stromen
Die melk is afkomstig van vier stromen. Het bedrijf heeft eigen melkveehouders die direct aan A-ware leveren. Daarnaast wordt er melk geleverd door de coöperatie NoorderlandMelk, waarvan A-ware eind 2013 de noodlijdende zuivelfabriek in Coevorden heeft overgenomen.
Een derde stroom is de melk afkomstig uit de Dutch Milk Foundation, de 'melkplas' die na de fusie tussen Friesland Foods en Campina beschikbaar moest blijven voor de vrije markt. En ten slotte wordt er melk op contractbasis ingekocht bij andere zuivel(handels)bedrijven.