Melkproductie kan ondanks regels omhoog
Dat zegt Martijn Dooren van veevoerleverancier GIJS (Gelre IJsselstreek) op een door hen georganiseerd ‘Melkveecafé’. De organisatie hield in 2015 ook al eens een vergelijkbare bijeenkomst, omdat het melkquotum op dat moment bijna werd afgeschaft. „We beschreven op dat moment drie verschillende toekomstscenario’s: de melkveehouder die stabiel wilde blijven qua omvang, de melkveehouderij die optimaliseerde in melk per koe en de melkveehouderij die de stallen in de toekomst vol wilde plaatsen”, vertelt Dooren. „Met de veranderde regels, wordt het moeilijker om de optie ‘stallen vol plaatsen’ uit te voeren. Er was opnieuw behoefte aan een strategiebespreking.”
35.000 kg melk in 365 dagen
Optimaliseren is nu het devies. „De recordkoe in Amerika produceerde in 365 dagen ruim 35.000 kilogram melk”, zegt Dooren op de bijeenkomst. „Ook in Nederland zijn koeien die meer dan 17.000 kilogram meetmelk kunnen produceren. Met genetica valt dus nog genoeg te winnen. Selecteer in melkaanleg bij de stierkeuze.”
1,3 kalf + 1,3 pink = 1 koe
Een lagere jongveebezetting kan ook helpen om meer melk uit het bedrijf te halen. „Als je 1,3 kalf en 1,3 pink minder houdt, kun je daarvoor een melkkoe extra houden”, licht Dooren toe. „Een optimale jongveeopfok is dan wel van wezenlijk belang. Dat begint al in de droogstand van de moederkoe. De biest die zij produceert, moet voldoende antistoffen bevatten voor een optimale start van het kalf. Het risico bij een lage jongveebezetting is dat er bij incidenteel hogere uitval opeens te weinig jongvee is. Het jongvee op het bedrijf moet daarom de aandacht krijgen, die het verdient. Met minder jongvee kun je per dier meer aandacht geven.”
Meer melk met onderbezetting
Dat veel stallen niet vol staan, heeft volgens Dooren niet alleen nadelen. „Onderbezetting verlaagt stress, zorgt voor betere klauwen, verhoogt de voeropname en verbetert de herkauwtijd. Daardoor is een hogere melkproductie per koe haalbaar. Zorg ervoor dat elke koe voldoende ruimte heeft.”
De koe als topsporter
„Voor meer melk per koe, is ook een hoge voeropname gewenst. Liever 22 kilogram drogestof opname met 950 VEM dan 20 kilogram drogestof opname met 1000 VEM”, vertelt Dooren. „Smakelijkheid is van groot belang. Een kuil kan volgens het laboratorium een heel goede voedingswaarde krijgen, maar dan moet je die kuil nog wel in de koe krijgen. Een iets lager gewaardeerde kuil, die de koe graag vreet, kan dan betere resultaten geven. Bespaar niet te veel op voerkosten. Voer de koe – ook wanneer de melkprijs wat minder is – als een topsporter.”