'De ruwvoerkoe' centraal op levensduursymposium
De Stichting Fokken voor Levensduur, mede-organisator van het levensduursymposium, wil boeren aan het denken zetten over de ‘koe van de toekomst’. Is er een ander type koe nodig om efficiënter om te gaan met grondstoffen? Een koe die minder bijdraagt aan de stikstof- en broeikasgasuitstoot en het makkelijker maakt de bedrijfskringloop te sluiten, de ruwvoerkoe. Tijdens het symposium komen verschillende sprekers aan het woord die allemaal vanuit hun eigen expertise aandacht besteden aan 'De koe van de toekomst'.
Imke de Boer, Hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen
De Boer spreekt tijdens het symposium over het economisch en maatschappelijk perspectief van de melkveehouderij. En zal daarbij onder andere ingaan op de plaats van de koe in het voedselsysteem.
Het gaat ook om het recht voor dieren om dierspecifiek gedrag uit te oefenen
Imke de Boer
Peter van Elzakker, fokkerijspecialist CRV in Nieuw-Zeeland
Op het levensduursymposium besteedt Van Elzakker aandacht aan de verschillende omstandigheden waaronder een Nederlandse en een Nieuw-Zeelandse koe produceren. Want dat bepaalt uiteindelijk over welke eigenschappen een koe moet beschikken om optimaal te kunnen presteren.
Een goede ruwvoerkoe produceert met het beschikbare ruwvoer zonder problemen zoveel mogelijk kilo’s vet- en eiwit
Peter van Elzakker
Marcel Verboom, Triple-A specialist
Volgens Verboom is een ruwvoerkoe niet meer dan een goede melkkoe. „Ze heeft een brede bek, brede schouders, ronde ribben en brede lendenen”, legt Verboom uit. Het zijn eigenschappen die nodig zijn voor een vlotte voeropname. Een andere koe fokken is volgens Verboom dan ook niet nodig.
Om te kunnen spreken over een ruwvoerkoe is een betere definitie van ruwvoer onontbeerlijk
Marcel Verboom
Tom Keuper, biologische melkveehouder
Volgens Keuper bepaalt het rantsoen uiteindelijk of er sprake is van een ruwvoerkoe. Zelf streeft hij naar een graaskoe, die maximaal weidegras opneemt. Op het symposium vertelt Keuper over het belang van goed weidemanagement en het fokken van een koe, die het vermogen heeft efficiënt met weidegras om te gaan.
Stieren hebben wel degelijk invloed op hoe efficiënt dieren met weidegras omgaan
Tom Keuper
Hans Scholte, sectorleider melkveehouderij bij Flynth
Scholte laat aan de hand van heel veel data zien wat het verschil in rendement is tussen een koe die ruwvoer eet en een koe die in meer of mindere mate krachtvoer krijgt bijgevoerd.
Vanuit economisch oogpunt is een ruwvoerkoe een koe die in staat is veel ruwvoer en daarmee ook veel energie en eiwit op te nemen
Hans Scholte
Levensduursymposium 'De ruwvoerkoe'
Op 9 februari 2023 organiseren de Stichting Fokken voor Levensduur (SFL) en Melkvee het derde levensduursymposium in de melkveehouderij. Het symposium vindt plaats in kerkelijk centrum de Regenboog in Harderwijk.
De ruwvoerkoe
Een economisch gezonde en duurzame melkveehouderij die aansluiting vindt bij maatschappelijke trends is het uitgangspunt voor SFL. Dat vraagt een verbrede doelstelling: naast een langere levensduur meer aandacht voor gezondheid en welzijn, een efficiënter (her)gebruik van grondstoffen, en een lagere belasting voor het milieu door het sluiten van de bedrijfskringloop. Kortom, een meer evenwichtig en duurzaam productiesysteem. Daarbij hoort ook een ander type koe: 'de ruwvoerkoe', een koe die optimale productie- en gebruikskenmerken heeft. En die daarbij het op eigen grond geteelde ruwvoer optimaal kan benutten, zowel in de wei als in de stal. Dit met het oog op het beperken van de verliezen van eigen voer en het verminderen van de aanvoer van (krachtvoer)grondstoffen van buiten. Welke belangrijke rol de fokkerij hierbij kan spelen is de rode draad van het levensduursymposium.
Het symposium is toegankelijk voor geïnteresseerde melkveehouders, hun medewerkers, agribusiness/erfbetreders en studenten. Melkveehouders met een Agrio abonnement krijgen 5 euro korting op de toegangsprijs.
Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.