Modernisering LTO: leden mogen vakgroepvoorzitters niet kiezen
De modernisering van ‘s lands grootste belangenbehartiger voor de landbouw is in een stroomversnelling geraakt. Dat meldde voorzitter Marc Calon in Nieuwe Oogst. Het voorzitterschap van de vakgroepen komt daarbij vacant en mensen mogen daarop solliciteren. Huidige voorzitters die hun positie willen voortzetten zullen ook een brief moeten schrijven aan een nog op te richten vertrouwenscommissie van elke vakgroep.
Geen verkiezingen
LTO heeft bewust niet gekozen voor een procedure waarbij vakgroepleden kunnen stemmen op kandidaat-voorzitters, vertelt directeur Thijs Cuijpers. “Dat hebben we een keer geprobeerd, in 1996, en daar zijn een paar goede bestuurders uit gekomen, maar ook brokkenpiloten.” In plaats daarvan is gekozen voor een vertrouwenscommissie, die bekijkt of kandidaten het juiste profiel hebben. Ervaren bestuurders met een relevant netwerk en met verstand van de sector. Wat volgens Cuppens nieuw is, is dat de vakgroep nu zelf over de benoeming van de bestuurder gaat, en dat het algemeen bestuur van LTO daar minder invloed op heeft.
Wel wordt iedere vertrouwenscommissie voorgezeten door een lid van het federatiebestuur. Maar als tegenwicht bevat de commissie ook twee vertegenwoordigers van de sector, die zijn gekozen door het bestuur. De commissie heeft als opdracht om kandidaten te zoeken die voldoen aan de opgestelde profielen.
Boeren die invloed willen hebben op de procedure kunnen zichzelf kandidaat stellen, vertelt Cuijpers, of anders geschikte personen aansporen om te solliciteren. Maar daar houdt het wel op wat directe invloed betreft.
Continuïteit behouden
De LTO-directeur is niet bang dat met de vervanging van een aantal huidige bestuurders ervaring en netwerk verloren gaan. “De continuïteit moet natuurlijk geborgd blijven. En met de gekozen procedure gebeurt dat juist.” Doordat een vertrouwenscommissie een voorzitter selecteert, kan die juist erop letten dat een nieuwe voorzitter deze zaken met zich meebrengt.
Het traject van modernisering was al ingeslagen voordat Calon voorzitter werd, maar toch heeft die nog zijn stempel op het proces weten te drukken. Calon heeft ketenpartijen bij het proces van vakgroepvoorzitters betrokken. Dat betekent niet dat die partijen in de vertrouwenscommissies zitten, benadrukt Cuijpers, maar ze zijn wel betrokken geweest bij het opstellen van de profielen en ze zijn nadrukkelijk gevraagd om ook kandidaten te leveren. “Nauwe relaties met de keten zijn belangrijk”, stelt Cuijpers, “maar altijd vanuit het belang van de boer.” Hij voorziet dat LTO in de toekomst vaker met ketenpartners zal optrekken, richting politiek Den Haag en richting samenleving.
Tekst: Wim Gruisen