Urgentie ontbreekt bij verbeteren levensduur
Valacon en VKON organiseerden een drukbezochte bijeenkomst voor erfbetreders in Deventer. Op deze bijeenkomst bespraken erfbetreders uit verschillende beroepsgroepen waarom levensduur vaak onderbelicht blijft tijdens de bedrijfsbezoeken.
Waan van de dag
Een regelmatig terugkerende opmerking is het ontbreken van een duidelijk en uniform kengetal voor levensduur. Als voorbeeld noemen verschillende erfbetreders het Koekompas. „Koekompas kijkt vooral naar de technische resultaten, maar dat zegt nog niets over de levensduur”, merkt één van de deelnemers op. „Een boer kan hoog scoren op levensduur ondanks dat zijn stallen slecht scoren in Koekompas. Maar het tegenovergestelde komt ook voor.”
Boeren voelen, volgens de aanwezigen, weinig urgentie bij het thema levensduur. „De meeste boeren komen pas in actie wanneer zich problemen voordoen”, merken een aantal erfbetreders op. „Veel boeren leven en werken bij de ‘waan van de dag’, ze hebben vaak ook geen duidelijke doelen op het gebied van levensduur”, is de ervaring van een veevoeradviseur. „Een integrale aanpak op het gebied van levensduur ontbreekt.”
Waardering of beloning
Verschillende erfbetreders wijzen op de het ontbreken van een financiële beloning voor veehouders die goed scoren op levensduur. Zij zijn ervan overtuigd dat extra verdiensten een boer kunnen motiveren om met levensduur aan de slag te gaan. Een conclusie die door een andere deelnemer in twijfel wordt getrokken. „Ik denk dat waardering nog beter werkt. Boeren willen gezien worden en erkenning krijgen van bijvoorbeeld de maatschappij of de overheid.” Waardering maakt boeren trots.
Willem van Laarhoven van Valacon, merkt op: „Motivatie begint vaak met economie.” Hij begeleidt verschillende studiegroepen die zich bezig houden met levensduur. „Veel deelnemers hadden een economisch motief voor deelname. Gedurende de looptijd van het project verandert dat. Dan komt hen vakmanschap boven drijven. En gaan ze aan de slag met de inrichting van de stal of het aanpassen van vaste protocollen. Levensduur is een zaak van lange adem en een beloning blijft vaak uit.”
Levensduur op de agenda
De aanwezige erfbetreders zijn het erover eens dat het thema ‘Levensduur’ meer aandacht verdient. Op de vraag wat zij nodig hebben om dat mogelijk te maken, stelden de erfbetreders een lange lijst van aandachtspunten samen (zie kader). Het voorstel vanuit Valacon, om een gesloten, onafhankelijk online platform op te richten waar erfbetreders met elkaar in overleg kunnen, vragen kunnen stellen en discussies kunnen voeren, wordt positief ontvangen.
Wat kan een erfbetreder helpen?
- Een uniform kengetal;
- Het opstellen van bedrijfsdoel door de melkveehouder;
- Betere afstemming tussen de verschillende erfbetreders op een bedrijf;
- Een financiële beloning voor de melkveehouder;
- Meer en betere communicatie over dit onderwerp;
- Levensduur als onderdeel van het agrarisch onderwijs;
- Opname van een kengetal levensduur in bijvoorbeeld de MPR uitslag;
- Meer aandacht in de vakmedia voor de prestaties die boeren leveren op het vlak van levensduur;
- Het belang van levensduur blijven herhalen;
- Meer waardering voor de prestaties die veehouders leveren op het gebied van levensduur;
- Bijeenkomsten voor erfbetreders;
- Positieve insteek bij het bespreek maken van levensduur: „Jonge koeien oud laten worden, klinkt beter dan oude koeien langer aanhouden.”
Levensduursymposium "De ruwvoerkoe"
Op 9 februari 2023 organiseren de Stichting Fokken voor Levensduur (SFL) en Melkvee het derde levensduursymposium in de melkveehouderij. Het symposium vindt plaats in kerkelijk centrum De Regenboog in Harderwijk.
De ruwvoerkoe
Een economisch gezonde en duurzame melkveehouderij die aansluiting vindt bij maatschappelijke trends is het uitgangspunt voor SFL. Dat vraagt een verbrede doelstelling: naast een langere levensduur meer aandacht voor gezondheid en welzijn, een efficiënter (her)gebruik van grondstoffen en een lagere belasting voor het milieu door het sluiten van de bedrijfskringloop. Kortom, een evenwichtiger en duurzamer productiesysteem. Daarbij hoort ook een ander type koe: ‘de ruwvoerkoe’, een koe die optimale productie- en gebruikskenmerken heeft. En die daarbij het op eigen grond geteelde ruwvoer optimaal kan benutten, zowel in de wei als in de stal. Dit met het oog op het beperken van de verliezen van eigen voer en het verminderen van de aanvoer van (krachtvoer)grondstoffen van buiten. Welke belangrijke rol de fokkerij hierbij kan spelen, is de rode draad van het levensduursymposium.
Het symposium is toegankelijk voor geïnteresseerde melkveehouders, hun medewerkers, agribusiness/erfbetreders en studenten. Melkveehouders met een Agrio-abonnement krijgen 5 euro korting op de toegangsprijs.
Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.