‘Meer opbrengst moet beloond worden met hogere bemestingsnormen’
Dat zei Marc Calon – voorzitter van LTO Nederland bij een thema-avond over belangenbehartiging van rundvee studieclub ‘De Leye’.
Hight input, high yield
„Als een landbouwer een hoge opbrengst van zijn land haalt, moet hij daarvoor ook beloond worden”, aldus Calon. „Mijn visie is: High input, high yield. Ik ben er niet voor dat boeren gesubsidieerd staan te kijken naar de weidevogels in hun land, terwijl opbrengst van het land bijzaak is.”
‘2,5 GVE per hectare is niet de oplossing’
Calon ging ook in op het veel aangedragen alternatief voor het fosfaatreductieplan om 2,5 GVE per hectare als maximum in te stellen. „2,5 GVE per hectare is niet per se de oplossing. We moeten leren kringloopdenken, dat is het belangrijkste.”
De LTO-voorzitter beseft wel dat – met het steunen van het huidige reductieplan – veel veehouders zijn weggelopen bij LTO. „Het fosfaatplan is geen perfect plan, maar wel noodzakelijk voor het behoud van de derogatie. De derogatie voor 2017 hebben we er wel mee binnen gehaald. Zonder derogatie waren de boeren nu waarschijnlijk nóg ontevredener. We worden echter afgerekend op wat slecht gaat en niet beloond voor wat we goed doen.”
Collectieve belang staat voorop
Volgens Calon luistert LTO wel naar de ontevreden weglopers. „Je moet altijd goed luisteren naar de leden, maar het zou verkeerd zijn als we ons er door lieten leiden. Het collectieve belang staat voorop. Versplintering naar andere belangenbehartigers is funest. We moeten één belangenbehartiger hebben, anders hebben we straks allemaal ‘geen zak’ te zeggen.”
Calon pleit voor een ander soort imagostrategie. „We moeten niet alleen maar reageren op incidenten of nieuwe wetgeving, maar zélf positieve reclame voor de sector maken. Daarbij moeten we ons niet alleen richten op de intelligente Pauw & Jinek-kijker, maar ook op de ‘gewone’ man.”