Boterprijs bijna 200€ hoger dan vorig jaar
Dat de prijs van het goudgele zuivelproduct zo sterk oploopt, heeft alles te maken met een wereldwijde omslag in het consumptiepatroon, aldus een zuivelhandelaar. Vet was lange tijd uit de gratie bij de consument. Momenteel beleeft vet – en dan met name melkvet – wereldwijd een ware revival. Verse roomboter, volle Griekse yoghurt: het mág weer. De leeggevallen plek in het verdomhoekje wordt nu meer en meer ingenomen door koolhydraten, en dan vooral door de suikers.
Voorraden weg
Wat ook meespeelt, is dat de Europese botervoorraden inmiddels sterk zijn gereduceerd. Dat zorgt voor opwaartse prijsdruk. Op de Global Dairy Trade veiling van Fonterra is overigens precies hetzelfde patroon te zien: sinds maart 2016 blijft de boterprijs oplopen.
Ondanks de hoge prijs blijft de levensmiddelenindustrie boter aankopen; bedrijven willen produceren wat de markt vraagt en vervangen steeds vaker plantaardig vet door melkvet.
Melkpoeder onder druk
De melkpoederprijzen staan aanhoudend onder druk. Dit heeft te maken met de voorraden die vrijkomen vanuit de Europese interventie. Mager melkpoeder noteert deze week 170 euro (–5,00 €), vol melkpoeder komt op 267 euro (–8,00 €).
Mager melkpoeder voor veevoerdoeleinden en weipoeder leveren deze week allebei 1 euro in en noteren respectievelijk 164 euro en 86 euro.
Vetcomponent drijvende kracht
Voorheen was de eiwitcomponent het belangrijkste element voor de melkprijs, maar op dit moment is de vetcomponent duidelijk de drijvende kracht. Zuivelonderneming FrieslandCampina verwacht echter niet dat die weging op korte termijn zal worden aangepast. Het concern heeft in november vorig jaar juist een aanpassing doorgevoerd en betaalt nu vooral uit op eiwit en lactose.