Zelfmoord leidt tot brievenactie Europese melkveehouders
De dood van de Franse melkveehouder die zichzelf in december van het leven beroofde, heeft de sector geschokt, aldus de EMB. Collega-boeren sturen nu brieven waarin ze zich solidair verklaren met deze Fransman.
"Wij zijn aan het eind van ons Latijn", verzucht Boris Gondouin. De voorzitter van de Franse vereniging van melkproducenten APLI stelt dat de melkveehouders onder zware financiële druk staan. Dat, in combinatie met het ontbreken van toekomstperspectief, maakt dat veel melkveehouders geen andere uitweg meer zien dan zelfmoord.
Schulden
Gondouin: "Ook al werken we het klokje rond, we kunnen er niet van leven! We zitten in de schulden en daardoor worden we gedwongen om meer en meer te produceren. Maar aan het eind van 't liedje houden we niks over."
Uitzonderlijk hoog
Volgens de agrarische sociale verzekeringsmaatschappij MSA France is het zelfmoordpercentage onder Franse boeren uitzonderlijk hoog, en dan vooral in de melkvee- en vleesveehouderij.
De APLI trekt daarom aan de bel en is een campagne gestart onder boeren (en burgers) om de Franse landbouwminister Stéphane Le Foll middels brieven te attenderen op dit schrijnende probleem. Ook in andere Europese landen vindt dit initiatief navolging, aldus de EMB.
Regulering zuivelmarkt
De briefschrijvers pleiten voor een einde aan het huidige 'ongebreidelde liberale systeem van overproductie'. Gondouin: "We moeten naar een regulering van de Europese zuivelmarkt, om de sector uit de crisis te halen en te houden." Het Markt Verantwoordelijkheids Programma van de European Milk Board is daarvoor bij uitstek geschikt, aldus Gondouin, "en dat zou eindelijk eens wettelijk geregeld moeten worden."
600 per jaar
In Nederland meldde Foodlog in het najaar van 2015 al dat jaarlijks 600 Franse boeren zelfmoord pleegden. Ter vergelijking: in de periode van 2007 tot en met 2009 werden er 500 boeren-zelfmoorden geregistreerd. De boeren die er een eind aan maken, zijn bijna altijd mannen.