China kloont drie Holstein Friesians
De gekloond Holstein Friesians produceerden tot 18.000 kilo melk per jaar, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van Chinese bronnen.
De drie kalveren, gefokt door wetenschappers van de Northwest University of Agricultural and Forestry Science and Technology, werden eind december en in de eerste weken van januari geboren in de regio Ningxia.
Het eerste gekloonde kalf werd op 30 december geboren met behulp van een keizersnede vanwege de relatief grote omvang van 56,7 kilogram. De wetenschappers kloonden totaal 120 embryo’s van de oorcellen van de productieve koeien en plaatsten deze in draagkoeien.
70 procent import China
De wetenschappers noemen de geboorte van de gekloonde kalveren volgens Chinese staatsmedia een doorbraak die China in staat stelt om de allerbeste koeien op een economisch haalbare manier te houden.
Koeien in China zijn in verhouding niet zo productief als in Nederland. Slechts vijf op de 10.000 koeien in China produceert meer dan 100.000 kg melk. Maar omdat productieve koeien pas aan het einde van hun leven worden herkent is het volgens de Chinese wetenschappers moeilijk om ze te fokken.
Ongeveer 70 procent van de Chinese melkkoeien wordt geïmporteerd uit het buitenland.
Een van de Chinese onderzoekers laat in een reactie weten dat ze twee tot drie jaar nodig hebben om een kudde op te bouwen die uit meer dan 1.000 afstammelingen van de hoogproductieve koeien bestaat.
Slagingskans beperkt
Klonen is het ongeslachtelijk voortplanten van een soort door een kopie te maken van het erfelijk materiaal van een cel. Uit de cel wordt DNA uit de kern gehaald. Bij een vrouwelijk dier van hetzelfde soort wordt een eicel gewonnen waaruit de kerncel wordt verwijderd.
De kern van het gekloond dier wordt vervolgens in de lege eicel van het vrouwelijke dier. Zo ontstaat er een embryo met dezelfde genetische eigenschappen als dat van het donordier als het proces goed verloopt. Na een aantal weken wordt het embryo in een draagmoeder geplaatst.
De slagingskans voor het maken van een gekloond embryo is nog beperkt. Om een gezonde en volwassen kloon te krijgen zijn er veel embryo’s nodig. Daarnaast kunnen zowel embryo's als de geboren gekloonde dieren gebreken hebben als gevolg van chromosoomafwijkingen, een verkeerde deling van cellen en misvormingen, blijkt uit onderzoek.
In tegenstelling tot genetische modificatie vindt er bij het klonen geen verandering van het genetisch materiaal plaats.