FrieslandCampina houdt 4 miljoen euro in
In januari was de inhouding 2,85 miljoen euro. Over de te veel geleverde melk heeft FrieslandCampina in februari 31,50 euro in per 100 kilo melk ingehouden, 90 procent van de garantieprijs van februari.
Toeslag
Daartegenover staan 8.084 melkveebedrijven die in de periode van 1 februari tot en met 28 februari samen 39,7 miljoen kilo minder hebben geleverd dan hun vergelijkingsvolume. Die bedrijven ontvangen over februari per 100 kilo minder melk een toeslag van 12,65 euro. In januari was de toeslag 10,19 euro per 100 kg melk.
De toeslag wordt gefinancierd uit de totale inhouding en wordt uitgekeerd over maximaal 10.000 kilo minder geleverde melk per maand. De inhouding en de toeslag zijn verrekend met het melkgeld over de maand februari.
53 miljoen kilo minder melk
De standstill-maatregel was van kracht van 9 januari 2017 tot 1 maart 2017, het moment waarop het fosfaatreductieplan in werking trad. Over de gehele standstill-periode is 53 miljoen kilo minder melk geleverd ten opzichte van het vergelijkingsvolume. In totaal is via deze tijdelijke coöperatieve regeling 6,85 miljoen euro uitbetaald aan de leden.
Balans
Met de tijdelijke standstill wilde FrieslandCampina het melkaanbod in balans brengen met haar verwerkingscapaciteit. Dat is gelukt, volgens de coöperatie: de melkaanvoer in januari en februari 2017 is stabiel gebleven ten opzichte van het aanbod in dezelfde periode in 2016.
De tijdelijke maatregel was van toepassing op leden-melkveehouders van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A in Nederland. Uitgezonderd daarbij waren de leden-melkveehouders die melk leveren conform het biologisch melkgeldreglement en leden-melkveehouders gevestigd in Duitsland en België.