'Marktaandeel EkoHolland groeit naar 60 procent'
Cruijsen sprak onlangs op de Biobeurs in Zwolle. De EkoHolland-voorzitter, die de laatste jaren regelmatig liet weten 'nog ruimte zat' te hebben voor nieuwe toetreders, geeft nu aan dat het licht tijdelijk op rood staat voor nieuwkomers. Er zijn zo'n 25 gegadigden, maar EkoHolland wil eerst een gegarandeerde afzet regelen voor hun melk. De coöperatie levert nu wekelijks 1,4 miljoen liter biomelk aan haar afnemers, aldus Cruijsen.
Zorgen over melkprijs
Cruijsen maakt zich wat zorgen over de snelle groei van de bio-melkveehouderij. Hij verwacht dat het even zal gaan 'kraken'. “Dit jaar kan de biomelkprijs best een paar centen gaan dalen.” Tegelijkertijd gaat hij ervan uit dat de melkprijs in 2018 opnieuw boven de 50 cent zal uitkomen.
Toestroom vlakt af
De bio-melkprijs van FrieslandCampina bedroeg over 2016 gemiddeld €51,65 en €51,80 in 2015. De combinatie van lage melkprijzen in de gangbare veehouderij en beste biomelkprijzen zorgde ervoor dat de animo voor omschakelen de afgelopen jaren toenam.
Nu vlakt die toestroom weer wat af, onder invloed van het fosfaatreductieplan. Melkveehouders willen eerst weten waar ze aan toe zijn. Tegelijkertijd trekt de gangbare melkprijs nu ook weer aan, aldus ketenorgansiatie Bionext. 'De prikkel om over te stappen wordt kleiner.'