Nederlandse koe op 2e plek krachtvoerconsumptie
In Denemarken ligt de krachtvoergift per koe per jaar op een doorsnee bedrijf ruim boven de 2.500 kilo. Op typisch Deense bedrijven krijgen koeien daarnaast ook alleen maar gras- en maïskuil.
Rantsoenverschillen
Nederlandse koeien hebben naast gras- en maïskuil gemiddeld ook nog 20 procent vers (weide)gras in het rantsoen, plus bijproducten. In Frankrijk is het aandeel maïskuil opvallend groot. Daardoor ligt de krachtvoergift per koe in dat land gemiddeld op slechts 1.200 kilo per lactatie.
Op typisch Ierse bedrijven bestaat het rantsoen voor bijna de helft uit vers gras. Ierse koeien zijn daarmee de vers-gras-kampioenen van Europa. Ierse bedrijven voeren dan ook nog geen 800 kilo brok per lacterende koe.
Vergelijking
Elke twee maanden maakt Verantwoorde Veehouderij aan de hand van een specifiek kengetal een vergelijking tussen de Nederlandse melkveehouderij en een aantal belangrijke andere exporterende zuivellanden.
Australië en Nieuw-Zeeland
Buiten Europa krijgen koeien op typische Australische melkveebedrijven ongeveer net zoveel vers gras als in Ierland. Toch is de krachtvoergift met ongeveer 2.200 kilogram krachtvoer per koe vrij hoog. Dit komt omdat de koeien in Australië minder graskuil en hooi krijgen dan in Ierland.
Koeien op het typische Nieuw-Zeelandse bedrijf krijgen helemaal geen krachtvoer tijdens de lactatie. Het rantsoen bestaat daar voor ongeveer 80 procent uit vers gras, aangevuld met een beetje graskuil en bijproducten.
Californië
Het typische Amerikaanse melkveebedrijf in Californië is het andere uiterste. Zij spannen de kroon qua krachtvoergift. Een gemiddelde Californische koe krijgt per lactatie ongeveer 3.300 kilo brok. En dan hebben ze zelfs nog ruimte voor maïs, hooi en bijproducten.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Verantwoorde Veehouderij