Romijn: weidegang-ommezwaai Kamer teleurstellend
Dat de motie nu wel is aangenomen, komt door de PVV (12 zetels). De partij van Geert Wilders was op 14 februari nog tegen de motie, maar stemde op 23 februari vóór. Het voorstel wordt ook gesteund door de PvdA, de SP, D66 en GroenLinks. Tegen zijn onder meer VVD, CDA, CU en SGP.
"Ware doorbraak in strijd tegen industrielandbouw. Op naar kalf bij koe, vrije uitloop alle dieren, einde bioindustrie!", twitterde Esther Ouwehand vanmiddag enthousiast.
Wispelturig karakter
Kees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij, kan er met z'n verstand niet bij. "Heel teleurstellend dit, een parlement met zo'n wispelturig karakter. Twee keer is er uitvoerig over gedebatteerd in de Tweede Kamer; er is over gestemd en de conclusie was: de manier waarop de sector het aanpakt, verdient een kans. En nog geen tien dagen later komt die motie er in een keer wel doorheen. Als boer begrijp je dat toch niet?"
Nieuw parlement
Bovendien is de motie aangenomen op de laatste dag van het zittende parlement, geeft hij aan. "Als er wat mee moet worden gedaan, als men weidegang wettelijk wil gaan borgen, dan zal het toch over de verkiezingen heen worden getild. Vervolgens heb je te maken met een nieuwe Tweede Kamer en een nieuw kabinet. Voordat er een wettelijk traject wordt ingezet om weidegang te verplichten, zijn we een hele tijd verder."
Menens
Romijn beschouwt het aannemen van de motie daarom vooral als een 'extra signaal' dat het een groot deel van de Tweede Kamer menens is met weidegang. "En dat de sector dus vooral door moet gaan op de ingeslagen weg. We moeten vasthouden aan ons eigen plan, we zetten vól in op het stimuleren van weidegang, op het halen van die 80 procent."
Bovendien denkt Romijn dat staatssecretaris Van Dam (die heeft aangegeven dat hij de keuze voor wel of niet weiden vooralsnog aan de melkveehouders wil laten) de afgelopen 10 dagen niet radicaal van mening is veranderd.