Gekkenkoeienziekte duikt op bij melkveehouderij in Zuid-Holland
Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) is een dodelijke ziekte en tast het centrale zenuwstelsel van koeien aan. In de volksmond wordt het ook wel de gekkekoeienziekte genoemd. Het rund is door middel van actieve surveillance opgespoord.
Het kadaver van het dier is na het overlijden op het bedrijf aangeboden bij Rendac waar het ook bemonsterd is. WBVR (Wageningen BioVeterinary Research) heeft de bemonstering geanalyseerd en een variant van BSE aangetroffen. Dit positief geteste rund is niet in de voedselketen terecht gekomen. Daardoor vormt het geen risico voor de voedselveiligheid.
Het gaat om een koe die ongeveer acht jaar oud is geworden, meldt een woordvoerder van het ministerie van LNV.
Variant
WBVR onderzoek om welke variant het gaat. Hier zijn twee mogelijkheden voor: een 'atypische variant' of een 'klassieke variant'. De 'atypische variant' kan sporadisch voorkomen bij oudere koeien. Dit benoemt Adema als een 'ouderdom BSE'. Dit betrof ook het laatste geval in 2011 in ons land.
De klassieke variant werd voor het eerst in 1986 aangetroffen in het Verenigd koninkrijk. In Nederland zijn er sinds 1997 zo'n 88 gevallen van klassieke BSE aangetroffen. Een belangrijke oorzaak voor de verspreiding van dit type is het hergebruik van dierlijke eiwitten. Daarna volgde er een Europees verbod op het gebruik van diermeel in veevoer.
Inmiddels is het gebruik van dierlijke eiwitten alwel weer toegestaan bij varkens en pluimvee. Bij rundvee is dit nog niet het geval.
Onderzoek
Het bedrijf van de desbetreffende veehouder uit Zuid-Holland is per direct door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd omdat het daar momenteel bron- en contactonderzoek uitvoert. Hierbij worden nakomelingen, runderen die hetzelfde voer hebben gehad en dieren die opgegroeid zijn met dit rund opgespoord, gedood, getest op BSE en afgevoerd naar de destructie.
Gevolgen
In geval van de ‘atypische variant’ is met het onderzoek de positieve besmetting afgerond. Bij de klassieke variant voert de NVWA meer onderzoek naar de oorzaak van de besmetting uit omdat dit vaak wordt veroorzaakt door het voeren van veevoer waarin onvoldoende verhitte of niet- toegestane verwerkte dierlijke eiwitten zitten.
De kans is namelijk aanwezig dat ook andere runderen dit voer hebben gegeten en daarmee besmet zijn geraakt. In dat geval moeten er maatregelen worden genomen om risico’s voor de voedselveiligheid en volksgezondheid te beheersen.
De Tweede Kamer wordt snel geïnformeerd over de resultaten van dit onderzoek.
Monitoringsprogramma
BSE is tevens een zoönose die bij mensen de dodelijke hersenziekte variant Creutzfeldt-Jacob kan veroorzaken. Dit kan gebeuren door het consumeren van producten van BSE geïnfecteerde runderen. Er is daarom een Europees monitoringsprogramma waarbij alle kadavers en alle in nood geslachte runderen in bepaalde risicogroepen worden getest op de aanwezigheid van BSE.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer