PBL: Veestapel krimpt bij linkse partijen
De PvdA, de SP, D66, de ChristenUnie en GroenLinks zetten hierop in, waar de VVD en de Vrijzinnige Partij hier geen veranderingen voorstellen. Boerenpartijen CDA en SGP hebben hun verkiezingsprogramma's niet laten doorrekenen, net zoals de PVV en de Partij voor de Dieren.
Bij de ChristenUnie gaat het vooral om het behoud van de derogatie. Daarom wil de partij de melkveestapel met 10 procent krimpen, zodat de fosfaatproductie onder het nationale plafond blijft. De CU wil daarom geen krimp in de intensieve sectoren, waar PvdA, SP, D66 en GroenLinks daar wel voor zijn.
Die partijen willen ook een grotere krimp in de melkveestapel dan de CU. PvdA en SP gaan uit van 20 procent minder, D66 25 procent minder, en GroenLinks wil dertig procent minder koeien. Die krimp komt voor kosten van de sector; het zal gebeuren via afroming van fosfaatrechten.
Monomestvergisting
Vier partijen willen monomestvergisting stimuleren. GroenLinks en ChristenUnie zetten in op een verplichte vergisting, terwijl PvdA en VVD hiervoor een subsidie in het leven roepen.
Emissies
Deze plannen hebben effect op de landbouwemissies. In 2030 zal de landbouw bij de ChristenUnie en bij GroenLinks 10 megaton minder broeikasgassen uitstoten dan bij ongewijzigd beleid, terwijl D66 daar met 9 megaton minder vlak achter zit. De ammoniakemissie gaat met 15 megaton omlaag in de plannen van de SP, en met 13 ton bij GroenLinks. Ook de afzet van stikstof en fosfaat gaat fors omlaag volgens deze programma's.
Het PBL geeft hierbij wel een waarschuwing; als een krimp van de veestapel leidt tot verplaatsing van de productie naar het buitenland, zullen de emissies ook naar het buitenland verhuizen. Op wereldschaal verandert er dus weinig aan de emissies, en het kan zelfs slechter uitpakken als de productie wordt opgepakt door landen met een minder efficiënte veehouderij.