Bijna een kwart melkt te veel
De totale inhouding in het eerste tijdvak bedraagt 2,9 miljoen euro.
Melkaanvoer niet gedaald
De tijdelijke FrieslandCampina standstill-maatregel is sinds 9 januari 2017 van kracht. Ten opzichte van december 2016 is de totale melkaanvoer van de circa 13.500 leden-melkveehouders in Nederland in januari stabiel gebleven. De inhouding en de toeslag zijn via de melkgeldnota over de maand januari verrekend.
7880 bedrijven minder
In de periode van 9 tot en met 31 januari 2017 hebben 7.880 melkveebedrijven in totaal 35,7 miljoen kilo minder melk geleverd ten opzichte van het vergelijkingsvolume dat per melkveebedrijf is vastgesteld. Deze bedrijven ontvangen een toeslag over de minder geleverde melk ten opzichte van het vergelijkingsvolume. Per 100 kilo minder geleverde melk is de toeslag over de periode 9 tot en met 31 januari 10,19 euro. De toeslag wordt gefinancierd uit de totale inhouding en wordt uitgekeerd over maximaal 10.000 kg minder geleverde melk per maand.
Aanbod in balans
Het doel van de tijdelijke standstill-maatregel is om in aanloop naar de Nederlandse fosfaatreductiemaatregelen leden-melkveehouders een langere termijn te bieden om aan de fosfaatreductiedoelstellingen te voldoen. Daarnaast is het doel om het totale melkaanbod van FrieslandCampina in balans te houden met de beschikbare verwerkingscapaciteit van FrieslandCampina. De tijdelijke maatregel is van toepassing op leden-melkveehouders van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A in Nederland.
Waarschijnlijk tot 1 maart
Uitgezonderd daarbij zijn de leden-melkveehouders die melk leveren conform het biologisch melkgeldreglement en leden-melkveehouders gevestigd in Duitsland en België. De maatregel is van kracht tot het moment dat de maatregelen voor fosfaatreductie, die in een ministeriële regeling worden ondergebracht, in werking zal treden. Naar verwachting zal dat per 1 maart 2017 zijn.