Kalversterfte onder het vergrootglas
In het Volkskrant artikel geeft FrieslandCampina aan dat de stijgende trend te maken heeft met een klein aantal bedrijven waar grote problemen zijn. Om welke bedrijven het gaat kan de woordvoerder om privacy redenen niet zeggen. Volgens stichting Dier & Recht is er ook een verband met de schaalvergroting. De onderbouwing daarvan blijkt echter niet de uit de getoonde statistieken over de schaalvergroting. Stichting Dier en Recht verwijst ook naar de ‘kalf bij de koe’ discussie. Op biologische bedrijven waar de kalveren bij de koeien worden gehouden blijft volgens cijfers van het Louis Bolk instituut het kalversterfte percentage beperkt tot zeven procent.
Financiële prikkel
Dier&Recht luidt de noodklok en eist dat de melkveehouderij met een plan komt om de sterfte op het melkveebedrijf te verkleinen. 'Volgens experts kan de sterfte bij goed biestmanagement gereduceerd worden naar vijf procent. Om een lager sterftepercentage te realiseren, is het van belang dat melkveehouders financieel geprikkeld worden om goed voor hun kalveren te zorgen. De huidige praktijk laat zien dat melkveehouders op dit moment onvoldoende gemotiveerd zijn om de sterftecijfers te verlagen. Daarnaast dienen sterftecijfers openbaar te worden gemaakt, zodat trends en ontwikkelingen beter inzichtelijk zijn en getoetst kunnen worden', aldus Dier & Recht.