Stoppersregeling: mogelijkheden rond afvoer blijven beperkt
Met de beperkte mogelijkheden om dieren af te voeren, is de kans groot dat daarmee goed producerende gezonde dieren alsnog naar de slacht verdwijnen. Hoewel dit niet volledig is te voorkomen noemt de LTO de mogelijkheid dat stoppende veehouder koeien ruilen met hun buurman. Ze doen er volgens de belangenorganisatie wel verstandig aan om de administratie goed bij te houden.
276 euro per kalf, 636 euro per pink
In eerste instantie werd er nog vanuit gegaan dat er geen subsidie wordt toekend op jongvee wat het veld moet ruimen. De vergoeding voor het jongvee is 276 euro per kalf en 636 euro per pink. Dit geldt voor een maximum van 0,44 kalveren en 0,36 pinken per melkkoe.
De stoppersregeling kent drie openstellingen. De eerste gaat in op 20 februari en duurt tot en met 3 maart. Eind maart en begin mei volgen nog twee inschrijfrondes. Het subsidieplafond voor de eerste tranche is 12 miljoen euro, met een vergoeding van 1.200 euro per koe (btw-vrij). In de tweede en derde tranche zijn de vergoedingen per melkkoe lager. Er geldt een verplichte afvoer van melkkoeien via slacht, export of sterfte.
Mogelijkheid om opnieuw te melken
Wanneer stoppers hun relatienummer en inschrijving bij de Kamer van Koophandel behouden, krijgen zij in 2018 fosfaatrechten toekend. Zij kunnen in 2018 weer melkvee gaan houden. Het alternatief is het overdragen van de fosfaatrechten, waarbij de rechten mogelijk worden gekort.
Belangrijkste doelstelling van de stoppersregeling is de afvoer van 60.000 GVE, wat neer komt op 2,5 miljoen kilo fosfaat. Een andere maatregel in het fosfaatreductiepakket is de GVE-reductieregeling. De wordt naar verwachting rond 17 februari 2017 gepubliceerd.