Geen hogere opbrengst door stay-green
Dat schrijft Jolien Swanckaert van de Universiteit Gent-ILVO, die in haar doctoraatsonderzoek vier jaar lang het effect van stay-green bij kuilmaïs onderzocht.
Theorie
De theorie achter het stay-green principe is dat de kolf afrijpt, terwijl de plant groen blijft. Zo blijft het fotosyntheseproces langer op gang, waardoor de plant meer suikers kan aanmaken. Bovendien zouden de planten meer mineralen als stikstof uit de grond halen, waarmee uitspoeling wordt verminderd.
Praktijk
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt echter dat de planten wel langer groen blijven, maar dat de suikeropname niet hoger is dan bij niet stay-green maïsrassen. Daarbij hindert de groene plant de verplaatsing van voedende bestanddelen als stikstof van de groene delen van de plant naar de kolf. Daardoor blijft de kolf kleiner. Normaal gesproken ontwikkelt de kolf van de plant zich ten koste van de groene delen van de plant. In de afrijping wordt suiker in de kolf omgezet in zetmeel.
Wanneer langer fotosynthetiserende stay-green planten ook meer suikers zouden aanmaken, kan stay-green wél effect hebben op de opbrengst. Een hogere opbrengst in combinatie met een hogere opname van nutriënten uit de bodem kan er voor zorgen dat er minder stikstof in de bodem achterblijft.