‘Vroeg beginnen met onderwerken vanggewas’
Volgens Bos is met een juiste toepassing van het vanggewas nog veel te winnen. Zo worden nitraatverliezen beperkt, wat niet alleen gunstig is in het kader van de nitraatrichtlijn, maar de maisteler kan er zelf ook voordeel mee behalen.
In de praktijk ziet Bos veel veehouders het vanggewas pas tegen de zaai onderwerken. Verschillende veehouders maaien het gras eerst. „Hiermee benut je de stikstof die het vanggewas heeft opgenomen niet optimaal. Na onderwerken hebben de bacteriën tijd nodig om de plantenresten om te zetten naar beschikbare stikstof. Door begin maart het vanggewas onder te werken, kun je de beschikbare stikstof nog benutten voor het huidige seizoen. Werk je het later onder, dan komt het pas later in het seizoen vrij. De kans dat de nutriënten niet benut worden is dan veel groter.”
Vroegrijpe rassen in het voordeel
De adviseur geeft aan dat maïs na eind juli geen stikstof meer opneemt, terwijl er nog wel mineralisatie van stikstof door de bodem plaatst vindt. „Hoe eerder een vanggewas zaaien hoe beter”, stelt Bos. Het zaaien van vroegrijpe maïsrassen is hierbij in het voordeel. Nog beter vindt hij het toepassen van onderzaai. „Daarmee vang je nog meer stikstof uit de bodem. Dit hoeft beslist niet ten koste te gaan van de opbrengst. Onderzoeken wijzen zelfs op een meeropbrengst bij consequent telen van een goed vanggewas”, aldus Bos.
Themadag CBGV
Bos is één van de sprekers tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen, die wordt gehouden op donderdag 16 februari in Nijkerk. Centraal bij deze bijeenkomst staat het 6e actieprogramma nitraatrichtlijn. Dit actieprogramma bevat maatregelen die uitspoeling van nitraat en fosfaat naar grond- en oppervlaktewater verminderen. Monitoring van de waterkwaliteit geeft aan dat er waarschijnlijk aanvullende maatregelen nodig zijn om de uitspoeling verder te verminderen.
Klik hier voor het programma van de themadag
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Verantwoorde Veehouderij