Uitslag stelling:
‘Meerderheid boeren wil sloten dempen’
Op de stelling ‘om zoveel mogelijk mestplaatsingsruimte te houden ga ik sloten dempen waar het mag en kan’ lieten 2.204 bezoekers aan de website hun mening achter.
Ongeveer één op de zes boeren (17 procent) laat weten dat ze geen sloten kunnen dempen. ‘Hier is het water voor water. Geen vierkante meter kun je hier dempen of je moet diezelfde meters elders uitgraven. Dat gaat hem niet worden dus’, laat iemand weten. Een ander meldt: ‘Deze sloten liggen er niet voor niets’.
Eén op de dertien deelnemers (8 procent) aan de stelling gaat geen sloten dempen omdat het hen geen voordeel oplevert. De overige boeren (12 procent) weten nog niet wat ze gaan doen.
Perceelsbegrenzing
Bufferstroken op landbouwgrond langs waterlopen zijn vanaf 1 maart 2023 verplicht. Deze stroken mogen niet bemest worden en zijn het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en biocide er verboden.
Om het verlies van mestplaatsingsruimte op te vangen gaan melkveehouders op zoek naar mogelijkheden om de impact zo klein mogelijk houden. Een van opties is om daar waar het is toegestaan sloten te dempen. De perceelbegrenzing – de insteek van de sloot – schuift daarmee enkele meters op. Maar het dempen van sloten is wel aan regels en voorschriften gebonden.
De Unie van Waterschappen laat weten dat grondeigenaren niet zomaar watergangen mogen dempen. Het dichtgooien van een sloot kan bijvoorbeeld de doorstroming verminderen. Tevens kan de waterkwaliteit erdoor afnemen. De regels hiervoor verschillen per waterschap. In het algemeen geldt dat er toestemming gevraagd moet worden aan een waterschap. Bovendien is het een voorwaarde dat het percentage oppervlaktewater behouden blijft.
Laat weten hoe je tegen de overstap van de directeur van FrieslandCampina naar Unilever aankijkt via de onderstaande nieuwe stelling.