Opnieuw minder muskusratten gevangen
De vangsten van muskusratten zijn daarmee terug op het niveau van de jaren zeventig van de vorige eeuw, aldus de unie. Dat er minder muskusratten zijn betekent ook dat er minder schade is aan waterkeringen en oevers en dat er minder dieren gedood hoeven te worden. De waterschappen hebben in totaal 425 muskusratbestrijders in dienst.
De meeste beverratten worden gevangen in het grensgebied met Duitsland: 93 procent van deze vangsten vindt plaats in een strook van 10 kilometer langs de grens met Duitsland. Door deze gerichte aanpak langs de Duits-Nederlandse grens voorkomen de waterschappen dat beverratten zich over het hele land verspreiden.
De beverrat, een uit Zuid-Amerika afkomstig dier, heeft in de Europese winters een hoog sterftecijfer, door de zachte winters van de afgelopen jaren is de populatie in Duitsland sterk gegroeid met als gevolg dat de instroom in Nederland sterk is toegenomen. De waterschappen moeten als gevolg hiervan steeds meer tijd besteden aan het bestrijden van beverratten, stelt de Unie van Waterschappen.
Minder bijvangsten
Het aantal bijvangsten is vorig jaar zowel absoluut als relatief gedaald ten opzichte van 2015. In 2016 zijn er 7.025 dieren bijgevangen, waarvan 2.513 bruine ratten. Nu in grote delen van Nederland de populatie muskus- en beverratten steeds beter onder controle komt, hoeven er minder vangmiddelen te worden uitgezet. Dit beperkt het aantal bijvangsten. Daarnaast worden de vangmiddelen continu verder ontwikkeld om de kans op bijvangsten te verkleinen.
Wetenschappelijk onderzoek
De waterschappen zijn in 2013 met een grootschalig wetenschappelijk onderzoek gestart, waarin onder meer onderzocht wordt hoe de bestrijding goedkoper, effectiever en met nog minder dierenleed kan. In het eerste kwartaal van 2017 vindt in de laatste proefgebieden de eindinspectie plaats van schades door muskusratgraverij. De resultaten van het onderzoek vormen samen met de monitoringsresultaten over 2016 en 2017 de basis voor de onderbouwing van de toekomstige bestrijdingsstrategie.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Unie van Waterschappen
Beeld: Waterschap Zuiderzeeland