EMB protesteert met melkpoeder in Brussel
Het protest was minder massaal dan dat van najaar 2015, toen Brussel werd platgelegd. Een stuk of honderd boeren trokken naar Brussel om te demonstreren voor het gebouw waar de landbouwministers vergaderen. Het protest begon een half uur later dan gepland, omdat de trekkers vast zaten in het verkeer. „Voor vijftig trekkers maakt de politie de weg wel vrij", vertelde DDB-voorzitter Sieta van Keimpema, „voor vijf trekkers doen ze dat niet."
Volgens de EMB brengen pogingen van de Europese Commissie om het melkpoeder te verkopen het nog zwakke prijsherstel in gevaar. Marktpartijen weten dat de Commissie nog 400 miljoen kilo op de markt wil brengen en zijn daarom niet bereid hogere prijzen te bieden. Daarom wil de organisatie dat de Commissie duidelijk uitspreekt het melkpoeder dit jaar nog niet te verkopen. Op die manier krijgt de markt ruimte zich te herstellen.
Interventie werkt niet
De interventie van de Europese Commissie, waarmee ze die 400 miljoen ton van de markt heeft gehaald, heeft niet gewerkt, beweert Van Keimpema. De prijzen zijn daarna verder gedaald. Wat wel heeft gewerkt, is het programma van vrijwillige melkmindering. Dat moet de Commissie standaard toevoegen aan haar instrumentarium om crises te bestrijden. De EMB heeft daarom drie eisen:
- Het vrijwillige productieprogramma moet per direct worden geïmplementeerd.
- Het melkmarktverantwoordelijkheidsprogramma (Market Responsability Program, MRP) van de EMB moet zo spoedig mogelijk ook worden geïmplementeerd.
- De Commissie moet publiekelijk uitspreken de opgeslagen hoeveelheden interventie-melkpoeder dit jaar niet op de markt te brengen.