Voedingscentrum: peutermelk is schijnoplossing
Kinderartsen onderzochten ruim 300 Nederlandse, Duitse en Britse peuters. Hieruit bleek dat 12 procent van de een- tot driejarigen kampten met een ijzertekort; 23 procent had een vitamine D-tekort. De kinderartsen adviseren daarom peutermelk die met die bouwstoffen is verrijkt, om de tekorten op te heffen.
'Leer ze gezond eten'
Astrid Post is expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. Dat adviesorgaan ziet veel liever dat ouders hun kinderen zo vroeg mogelijk gezond leren eten. Postma: ,,Dan bedoel ik groente en fruit, maar ook volkoren granen, vlees en vette vis. Het is een te gemakkelijke oplossing om te zeggen: geef ze maar verrijkte peutermelk om mogelijke tekorten te voorkomen, want daar zitten in ieder geval goede voedingstoffen in. Het is een schijnoplossing.”
EFSA
De EFSA, de Europese voedselveiligheidsorganisatie, bestudeert onderzoeken hierover al jaren, vervolgt Postma. ,,Ook verenigingen van kinderartsen op Europees niveau houden het nauwkeurig in de gaten. Toch heeft dit nergens geleid tot een advies om verrijkte peutermelk te geven. Ik vind het echt een te gemakkelijke oplossing. Alsof je zegt: we geven het maar op.”
Spinazie tegen het plafond
Natuurlijk kan het soms moeite kosten om je kinderen gezond te laten eten maar de kans dat het later gezond en gevarieerd eet, is veel groter als je je kind zo jong mogelijk kennis laat maken met veel verschillende smaken en structuren, stelt zij. ,,En ja, daar hoort af en toe bij dat de spinazie tegen het plafond belandt.”
Koemelk
Het Voedingscentrum blijft dan ook bij haar advies om kinderen na 1 jaar over te laten stappen op gewone koemelk. Melkproducten zijn vooral belangrijk voor de calcium en de vitamines B2 en B12. ,,Twee bekertjes van 150 ml zijn genoeg voor een kind tot 4 jaar. Dat kan halfvolle koemelk zijn, maar ook karnemelk, of yoghurt of een plantaardige vervanger op basis van soja.”