22 procent overweegt opfok jongvee over de grens
De veehouders zien met de opfok van het jongvee over de grens een mogelijkheid om meer koeien te mogen houden binnen de GVE-regeling van het fosfaatreductieplan.
In totaal ziet de helft van de stemmers opfok over de grens als een goede optie, al acht 27 procent het niet nodig in zijn of haar situatie.
Toch is er ook een flink aandeel tegen het idee. Ruim 36 procent is bang dat de sector op deze manier het vertrouwen schaadt van Brussel.
Veel haken en open
Volgens jongveespecialist Magreet van der Holt van Agrifirm zitten er veel haken en ogen aan het laten opfokken van jongvee in Duitsland of België. „Ten eerste moeten de dieren al 28 dagen in quarantaine. Bovendien zijn de regels in Duitsland rond IBR en BVD erg streng. Ze zijn daar ook niet gek. Als er straks veel Nederlanders jongvee over de grens wil ophokken om meer te kunnen melken, zullen ze de dagprijzen verhogen.”
Ook merkt Van der Holt op dat het nog maar de vraag is hoe de GVE-regeling er definitief uit komt te zien. „Ik denk dat boeren uiteindelijk liever een paar koeien weg doen dan dat ze veel rompslomp op hun nek halen.”
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Mascha Scharenborg
Opgegroeid op een loonbedrijf en met een studie journalistiek op zak begon Mascha's loopbaan als redacteur bij Agrio. De agrarische sector, het boeiende boerenbestaan en de gepassioneerde ondernemers werden haar grote passie die ze gecombineerde met haar liefde voor het schrijven. Sinds een paar jaar voert ze haar werk op freelance basis uit.
Beeld: Susan Rexwinkel