Weidevogels de dupe van nieuw GLB
Eerder was het GLB bedoeld als een inkomenscompensatie en kon er op de gronden die in het GLB vielen ANLb (agrarisch natuurbeheer) aangevraagd worden. Met de nieuwe ecoregeling gaat er van alles door elkaar lopen.
Met name in het kruidenrijke grasland dat nu ook ingezet kan worden om tot brons of zilver in het GLB te kunnen komen.
Regels voor kruidenrijk grasland onder het GLB en ANLb verschillen. Hoe moet je als boer de bomen door het bos nog zien?
Voor elke sloot moet je onderzoeken onder welk regime je valt en hoe breed je teeltvrije zone moet zijn. Ergo waar we in het agrarisch natuurbeheer water, sloten en oevers juist als een van de belangrijkste pijlers van het agrarisch natuurbeheer nodig hebben, maakt deze nieuwe regeling elke sloot tot potentiële vijand van de bedrijfsvoering en van de weidevogel.
Voor elke sloot moet je onderzoeken onder welk regime je valt en hoe breed je teeltvrije zone moet zijn
Daarbij komt nog het op handen zijnde verlies van derogatie. Hoe moet een boer de gevolgen daarvan overzien bij het tekenen van een zesjarig ANLb-contract? Op welke manier vindt er indexering plaats? De beschikbare rekentool voldoet in elk geval niet om daar inzicht in te krijgen.
Van vermindering van regels is al helemaal geen sprake, ondanks dat we de politici toch steeds horen verkondigen dat de regeldruk omlaag moet.
Meer regels betekent ook meer controle; weer wordt een leger van NVWA’ers ingezet om te controleren op de naleving van de letter van de regeling. Als we dit nu eens onder de verantwoordelijkheid van de Collectieven lieten uitvoeren op basis van de geest van de regeling dan zouden al die controle-miljoenen ingezet kunnen worden waar ze voor bedoeld zijn: de weidevogels.
Mijn conclusie: Het nieuwe GLB levert een boer niets op, het kost aan alle kanten geld en bij de geringste fout krijg je een aantekening en een korting. Een volgende fout kost nog meer en voor je het weet sta je als fraudeur te boek terwijl je alleen maar probeert het goede te doen.
Desondanks zijn de boeren van de weidevogelcollectieven toch weer in overleg met de Agrarische Collectieven om de juiste dingen voor de weidevogels te doen. En gaan de coördinatoren en veldmedewerkers weer op pad en gaan boeren aan de slag voor het nieuwe seizoen. Dat verdient respect, veel meer respect dan ze voor al dit goede werk dat ze al jaren doen krijgen.
Dit is een artikel uit Onze Weidevogels/Onze Akkervogels. Volg de link om het vakblad aan te kopen of om u te abonneren.
Tekst: Eddie van Marum
Beeld: Eddie van Marum