Jongveeopfok over de grens om te voldoen aan GVE-regeling

Melkveehouders die binnen het fosfaatplan kiezen voor de GVE-reductieregeling, mogen ook jongvee verkopen om minder fosfaat te produceren. Jongvee verkopen betekent echter minder dieren beschikbaar voor uitbreiding na 2017. Daarom komen er vanuit verschillende kanten geluiden op om het jongvee in het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland of België, op te laten fokken.
DLV ziet kansen om het jongvee in het buitenland op te (laten) fokken. Toch is de organisatie van mening dat dit geen eenvoudige weg is en er ook haken en ogen zijn. „De contacten zijn nog beperkt en er komt extra administratie bij kijken”, aldus Vic Boeren, manager rundvee bij DLV.
Studiedag
Om de kansen en mogelijkheden van opfok in het buitenland te verkennen en van elkaars ervaringen te leren, organiseert DLV 23 januari een studiedag. Daarbij wordt samengewerkt met DLV België om in contact te komen met potentiële opfokbedrijven in België.
Naast een uitleg over de mogelijkheden, komt ook een ervaringsdeskundige op het gebied van opfok, quarantaine en export van jongvee. Die zal ingaan op de praktische kant van opfok in het buitenland, zoals de eisen aan een quarantainestal.
Bij voldoende interesse wil DLV op 31 januari een tweede studiedag organiseren, om concreet met de veehouders aan de slag te gaan.