Niet bemesten van maïs op scheurland pakt goed uit
Binnen het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers hebben zeven veehouders op een perceel gescheurd grasland voor maisteelt een gedeelte niet en een ander gedeelte wel bemest met drijfmest. Op het bemeste gedeelte is gemiddeld 30 kuub drijfmest uitgereden.
De gemiddelde opbrengst op de zeven bedrijven was voor het bemeste gedeelte en het onbemeste gedeelte achtereenvolgens 21,1 en 21,0 ton droge stof per hectare. De voederwaarde lag nagenoeg gelijk.
Wanneer gras gescheurd wordt, komt er veel stikstof vrij. De organische stof in de bodem mineraliseert, en stikstof komt beschikbaar voor de plant. In België is jaren onderzoek gedaan naar de mineralisatie van stikstof na het scheuren van grasland en het effect op een volggewas als mais. Hieruit komt dezelfde conclusie. Ook jarenlange onderzoek op proefbedrijf De Marke laat hetzelfde beeld zien.
Eerst sceptisch
Eén van de deelnemers aan de proef is melkveehouder Robert Lammers uit Aalten. „Ik was toevallig dit jaar van plan om twee percelen grasland te scheuren om mais te verbouwen. In het verleden heb ik verhalen gehoord dat het verschil in opbrengst minimaal is, maar nu wilde ik het zelf graag in de praktijk zien”, aldus Lammers.
In het begin was de veehouder nog sceptisch en verwachtte dat het gedeelte zonder bemesting minder zou leveren. „Ik ben voorzichtig en heb het zekere voor het onzekere genomen door maar twee stroken van mijn perceel niet te bemesten. Bij het overige gedeelte heb ik 30 kuub drijfmest per hectare toegevoegd. Met het zaaien is vervolgens wel een standaard rijenbemesting uitgevoerd over het gehele perceel.
Start niet optimaal
Omdat het een wat lager perceel is en het in mei/juni flink regende, was de start volgens de veehouder niet optimaal. „In de zomer was duidelijk te zien dat het niet bemeste deel minder ontwikkeld was. In de tweede helft van het groeiseizoen heeft de niet bemeste mais zich goed hersteld. Uiteindelijk is de droge stof opbrengst vergelijkbaar en lag het VEM- en zetmeelgehalte zelfs hoger.”
Een van de grote voordelen van niet bemesten vindt Lammers dat de drijfmest weer op andere percelen gereden kan worden. „Achteraf gezien had ik beter twee stroken kunnen bemesten en de rest niet.”
Verbeterpunten
De melkveehouder kiest er de volgende keer makkelijker voor om grasland te scheuren zonder deze te bemesten. Wel ziet hij nog verbeterpunten: „Het is belangrijk om op tijd de zode kapot te maken. Dit is nu door bodemomstandigheden pas op 22 maart gebeurd. Ook was de stikstofvoorraad in de bodem na de oogst nog hoog. Bij een volgende keer is waarschijnlijk minder rijenbemesting nodig als je hier op tijd mee begint.”