NMV stemt tegen fosfaatreductieplan
Tijdens een speciale Algemene Ledenvergadering hebben 63 van de 144 aanwezige leden tegen het maatregelenpakket gestemd, waarmee de fosfaatproductie volgend jaar substantieel moet worden verminderd. Maar omdat maar 60 leden voor waren en 21 leden zich van stemming hebben onthouden, hebben de nee-stemmers gewonnen. De NMV stelt zich niet achter het fosfaatreductieplan.
Hoewel het plan door de sector wordt uitgevoerd, vindt de Europese Commissie het belangrijk dat de overheid het plan borgt. Daarom wilde staatssecretaris Van Dam een algemeen verbindend-verklaring (AVV) afgeven op basis van de gemeenschappelijke marktordening. Voor deze route was instemming van de NMV belangrijk.
ALV-stemming overbodig
Een probleem bij het borgen van het plan op deze manier was echter dat het een lange doorlooptijd vereist. Daardoor zou de implementatie mogelijk niet op tijd kunnen beginnen. Daarom heeft de staatssecretaris besloten om het plan te borgen via een andere route, namelijk met een ministeriële regeling op basis van de Landbouwwet uit 1957. Dat zou kunnen zonder steun van de NMV. "Van Dam heeft met zijn brief ons het gras voor de voeten weggemaaid; de stemming op de ALV was daarmee feitelijk overbodig", laat NMV-voorzitter Harm Wiegersma in een persbericht weten.
Maar daarmee houdt het voor de NMV niet op. De leden gaven het NMV-bestuur de boodschap mee om op zoek te gaan naar mogelijkheden om de pijn van het Fosfaatreductieplan van ZuivelNL te verzachten en om daarbij ook buiten de melkveehouderijsector te kijken. Het fosfaatplafond is immers ingesteld voor de gehele veehouderijsector; NMV heeft het sectorale fosfaatplafond voor de melkveehouderij nooit erkend.
Daar kan de brief van de staatssecretaris wellicht hulp bieden. In die brief schrijft Van Dam namelijk ook dat hij met LTO en NVV in gesprek is om volgend jaar via het voerspoor voor de varkenshouderij nog 1 miljoen kilo fosfaatreductie wil bereiken.