Biobedding in ligbox verhoogt Klebsiella-risico
Leach presenteerde haar resultaten vorige maand tijdens de European Mastitis Research Workers-bijeenkomst in Worcestershire, Groot Brittanië. QMMS deed het onderzoek in samenwerking met onder andere de universiteit van Nottingham en het Engelse AHDB dairy. Uit het onderzoek blijkt dat het risico op Klebsiella en andere omgevingsgebonden bacteriën bij gedroogde mest in de ligboxen hoger is dan bij met zaagsel- of zandgevulde ligboxen.
Langlopend onderzoek
De onderzoekers startten in 2013 met een vergelijking tussen ligboxen gevuld met zand, zaagsel en gedroogde mest. In 2015 berichtte QMMS al dat het aantal bacteriën in de met gedroogde mest gevulde ligboxen significant hoger lag dan bij zand en zaagsel. Hetzelfde rapport vertelde dat het hogere aantal bacteriën in het ligbed met gedroogde mest geen invloed had op het tankmelkcelgetal.
Voorbehandelen loont
Uit het onderzoek bleek tot dusver verder dat voorstralen het celgetal verbetert. Het gebruik van een dipmiddel voorafgaand aan de melkbeurt bleek het celgetal ook te verlagen. ‘Voorschuimen’ zorgt er volgens Leach ook voor dat het eerder genoemde hogere Klebsiella-risico bij gebruik van gedroogde mest teniet wordt gedaan.