Plan ANV de Amstel voor eigen weidevogelzuivel
ANV de Amstel werkt daarbij samen met Vogelbescherming Nederland, het collectief Noord-Holland Zuid en de Amsterdamse groothandel Vroegop Ruhé & Co.
Het plan van de Noord-Hollandse ANV vertoont veel gelijkenis met dat van de Rijke Weide-zuivel. Ook die ondernemers werken samen met Vogelbescherming Nederland. ,,Dit is het derde weidezuivelinitiatief waarin de Vogelbescherming participeert, maar de projecten staan wel los van elkaar”, legt gebiedscoördinator Mark Kuiper van de ANV uit.
17 melkveehouders
De ANV telt 50 leden. Daarvan hebben 17 melkveehouders aangegeven dat ze wel willen meedoen met het project. Zij willen daar dan een deel van hun melk voor aanbieden; in eerste instantie zo'n anderhalf miljoen kilo melk. Het idee is dat veehouders met een licht weidevogelpakket een kleine plus op de melkprijs krijgen, die oploopt naar mate het beheerspakket zwaarder wordt.
Fonds voor grondaankoop
De ANV wil een deel van de te realiseren meerprijs reserveren voor een apart fonds van waaruit grond kan worden aangekocht, die dan tegen een lage prijs als 'vogeltjesland' wordt verpacht aan melkveehouders. Grond in de Amsterdamse regio is duur en dat weerhoudt melkveehouders ervan om op veel percelen aan weidevogelbeheer te doen, legt Kuiper uit.
Marktverkenning
De ANV heeft een subsidie gekregen van ZuivelNL om een marktverkenning te laten doen; dat gaan twee stagiaires opzetten. De plannen zijn vooralsnog om te starten met de verkoop van vogelvriendelijke melk, yoghurt en kwark aan consumenten in Amsterdam. ,,We focussen niet op kaas, want de markt voor bijzondere kaasjes is al redelijk vol”, geeft Kuiper aan.
Kuiper is heel blij met het partnerschap met groothandel Vroegop Ruhé. ,,Zij zijn sterk aanwezig in de horeca; Vroegop wil dé leverancier worden van streekproducten voor de horeca.”
Lokale zuivelverwerker
Naar verwachting wordt de marktverkenning medio volgend jaar afgerond. De ANV hoopt dan in de tweede helft van volgend jaar te starten met de zuivelproductie. Naar alle waarschijnlijkheid zal daarvoor in eerste instantie samenwerking worden gezocht met een lokale zuivelververwerker. ,,Dat is het eenvoudigst en brengt het minste risico met zich mee. Maar we dromen van een eigen zuivelfabriekje in Amsterdam.”
Gruttopopulatie
Het paradepaardje van de ANV de Amstel is de gruttopopulatie. Kuiper: ,,We hebben een hele goede populatie in een paar polders, waar de grutto's ook goed reproduceren. De nesten komen goed uit.”
De clou daarbij is dat in de kritieke periode, wanneer de kuikens gaan rondlopen, het weidegras niet te kort mag zijn maar ook niet te lang. Zo eind mei, begin juni moet er ongeveer een halve snede gras op staan, geeft hij aan. ,,Als het land te kaal is, kunnen de kuikens namelijk niet goed schuilen voor roofdieren en als het te lang is, kunnen ze er niet meer doorheen lopen.”
Conferentie Succesvol Boeren met Natuur
BoerenNatuur.nl en Vogelbescherming organiseren op 7 april 2017 de conferentie: Succesvol Boeren met natuur: ontmoet de praktijk. Steeds meer boeren en agrarische collectieven zoeken naar een succesvol verdienmodel waarbij optimaal rekening wordt gehouden met de natuur, aldus Vogelbescherming. De conferentie biedt daarvoor praktische antwoorden. Ook is er aandacht voor vragen van agrarische collectieven over de uitvoering van het agrarisch natuur-en landschapsbeheer.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Free Nature Images, Jan Nijendijk