Joosten: NZO eens over fosfaatreductieplan
Sinds medio oktober is er met man en macht gewerkt aan het fosfaatreductieplan en moest er in een korte periode veel worden onderhandeld. De afgelopen maand meldden DOC Kaas, Henri Willig en A-ware ieder voor zich dat zij het voorgestelde maatregelenpakket niet langer ondersteunden.
,,Er is heel veel heen en weer gepraat; binnen de NZO zijn dertien onafhankelijke partijen actief die ieder voor zich een voorbehoud kunnen maken. Maar met de randvoorwaarden zoals die nu gesteld zijn, zoals de Algemeen Verbindend Verklaring, is iedereen weer aan boord”, aldus Joosten vanmiddag tijdens een persconferentie van de zuivelcoöperatie.
Stemming
A-ware en DOC Kaas laten weten dat ze niet vooruit willen lopen op de zaken. Morgen (donderdag 22 december) zal duidelijk worden hoe de vlag erbij hangt; dan komt de NZO opnieuw bij elkaar en wordt er over het plan gestemd. Joosten benadrukt dat de stem van FrieslandCampina even zwaar weegt als die van de andere 12 NZO-leden.
Fosfaatreductieplan
De NZO werkt samen met LTO Nederland en de melkveehoudersvakbond NMV aan het eigen fosfaatreductieplan. Dat moet komend jaar de fosfaatproductie al met 4 miljoen kilo terugbrengen.
Het terugbrengen van de fosfaatproductie tot onder het fosfaatplafond zou volgend jaar worden geregeld via het stelsel van fosfaatrechten, maar in oktober werd bekend dat de invoering met 1 jaar werd uitgesteld tot 1 januari 2018.
Voor het komend jaar ligt er dus geen wettelijk instrument om de fosfaatproductie in de melkveehouderij terug te brengen tot onder het fosfaatplafond. Met het plan van ZuivelNL neemt de sector nu zelf die handschoen op, in de hoop dat deze blijk van goede wil Brussel gunstig zal stemmen, zodat de derogatie voor Nederland behouden kan blijven.
Twee regelingen
Boeren kunnen binnen het fosfaatreductieplan voor 2017 kiezen uit twee regelingen: ofwel minder melk leveren (referentievolume op basis van de productie van het kalenderjaar 2015, min 4 procent) ofwel via de GVE-regeling, waarbij het aantal grootvee-eenheden moet worden teruggebracht tot op het niveau van 2 juli 2015, min 4 procent.