Uitvoering fosfaatreductieplan onzeker
Ketenorganisatie ZuivelNL vraagt na presentatie van het plan zo snel mogelijk een AVV aan, vertelde NZO-voorzitter Piet Boer. Daarmee kan voor alle melkveehouders en zuivelondernemingen een zelfde systematiek worden afgedwongen. De AVV laat maximaal twee maanden op zich wachten, mede omdat de regeling nog moet worden getoetst bij de Europese Commissie. De AVV gaat daarom naar verwachting pas op 1 maart 2017 in.
Steun LTO en NZO
Daarnaast moeten de ZuivelNL-leden akkoord gaan. Bij de NZO lukt dat wel, denkt Boer. Er zijn wel zuivelaars die moeite hebben met het plan, maar volgens de NZO-voorzitter zitten die nog wel rond de tafel. Er wordt dus ook nog gesproken met de bedrijven die uit het overleg stapten.
De meeste LTO-leden gaan ook akkoord, denkt Kees Romijn. De afgelopen tijd heeft de organisatie ledenraadplegingen gehouden en de meeste leden beseffen volgens Romijn dat het vijf voor twaalf is. Ook bedrijven zonder derogatie hebben volgens hem belang dat de derogatie behouden blijft. Bij verlies van derogatie zullen de mestafzetkosten flink stijgen.
Twijfel NMV
De steun van de NMV is nog niet zeker. De vakbond houdt eind dit jaar een ledenraadpleging en steunt, naar gelang de uitkomst, het voorstel wel of niet. „Wij zorgen er voor dat de leden die aan de raadpleging deelnemen goed worden geïnformeerd over het plan", vertelt voorzitter Harm Wiegersma. Hij verwacht dat, als de leden het voorstel afwijzen, de NMV het voorstel niet in zijn ééntje kan tegenhouden.
Groeiers niet onevenredig straffen
Naast de ZuivelNL-leden, zat ook het NAJK aan de onderhandelingstafel van het fosfaatreductieplan. Bart van der Hoog, dagelijks bestuurder melkveehouderij van het NAJK, verwacht brede steun voor het plan onder zijn achterban. „We hebben bij het tot stand komen van dit plan vooral ingezet op maximering van de fosfaatreductie. Groeiers en startende ondernemers mochten volgens ons niet onevenredig hard getroffen worden. Het plan is binnen het NAJK voorgelegd aan het gehele dagelijks bestuur en aan de klankbordgroep melkveehouderij en hun steun heeft het.”
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Google afbeeldingen