'China importeert ook in 2017 fors meer zuivel'
Het USDA-kantoor in Peking schat in dat de Chinese import van (houdbare) melk volgend jaar met 38 procent stijgt tot 90.000 ton.
Daarbij blijft de Europese Unie de belangrijkste toeleverancier. De EU is momenteel goed voor circa 80 procent van de Chinese vloeibare melkimport. Daarnaast leveren ook Australië en Nieuw-Zeeland melk aan China.
Prijs
Een belangrijke reden voor deze grotere import is de prijs, aldus ZuivelZicht. Importmelk is namelijk goedkoper dan de eigen Chinese consumptiemelk. Bovendien wantrouwen de Chinezen volgens marktexperts nog altijd de kwaliteitsstandaarden in eigen land, sinds het melamineschandaal in 2008 (zie kader). Een derde reden is dat geïmporteerde zuivelproducten passen bij de levensstijl van jonge 'stadse' Chinezen.
Vol melkpoeder
Daarnaast verwachten de USDA-analisten dat China volgend jaar ook meer vol melkpoeder gaat importeren. Er wordt rekening gehouden met een groei van 15 procent tot 460.000 ton. Dit melkpoeder is vooral bestemd voor babyvoeding, gemengde zuiveldranken en kant-en-klaargerechten.
Nieuw-Zeeland is nog altijd de belangrijkste leverancier van vol melkpoeder aan China. De import van mager melkpoeder is van geringere betekenis, maar die zou volgens USDA volgend jaar circa 180.000 ton groot kunnen zijn, aldus ZuivelZicht.
60 procent meer dan in 2015
Ook dit jaar importeert China al meer zuivelproducten dan vorig jaar. Volgens recente cijfers van het Italiaanse zuivelbureau CLAL stijgt de Chinese zuivelimport dit jaar met 60 procent ten opzichte van 2015.
Terugblik: melamineschandaal China
In september 2008 kwam aan het licht dat er circa 53.000 Chinese baby's in het ziekenhuis waren beland met nierschade en nierstenen omdat ze melk hadden gedronken van melkpoeder dat de kunststof melamine bevatte. Zes baby's zijn hieraan overleden. In totaal zijn er meer dan 300.000 kinderen ziek van geworden.
De melamine was door het Chinese zuivelbedrijf Sanlu, marktleider in het budgetsegment, aan het melkpoeder toegevoegd om het eiwithalte hoger te laten lijken. In november 2009 werden twee hoge functionarissen van het inmiddels failliete Sanlu geëxecuteerd vanwege hun betrokkenheid bij het melamineschandaal. De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra raakte ook bij het schandaal betrokken, omdat Fonterra een aandeel had van 43 procent in Sanlu. Behalve Sanlu waren er echter nog zeker 20 andere Chinese zuivelbedrijven die melamine aan melkpoeder toevoegden, zij het in (veel) geringere mate.