Schmallenberg nog niet aantoonbaar in misvormde Belgische kalveren
Het gaat in totaal om elf gevallen. Acht van de doodgeboren kalveren hadden misvormde poten, een verdraaide nek en rug en hersenafwijkingen. Alle dode kalveren worden via een PCR-test onderzocht op het Schmallenbergvirus en het Blauwtongvirus. Van al deze dieren zijn de testresultaten bekend, en die zijn voor beide virusziekten negatief.
Drie geaborteerde kalveren vertoonden alleen hersenafwijkingen: daar ontbrak een klein deel van de kleine hersenen (zie foto). Van deze gevallen zijn de analyses nog in onderzoek, meldt DGZ.
Virus mogelijk gemuteerd
Dat de misvormde kalveren alle kenmerken hebben van Schmallenberg, maar dat het virus desondanks niet kan worden aangetoond, kan mogelijk worden verklaard door het optreden van virusvarianten, zegt DGZ-dierenarts Stefaan Ribbens.
Van Schmallenberg is bekend dat het virus af en toe muteert. Dat komt meer voor bij virussen die door knutten en andere stekende insecten worden overgebracht. Als de genetische blauwdruk van het virus afwijkt van dat waar de PCR-test op zoekt, kan die test het virus niet meer aantonen.
Of het virus daadwerkelijk is gemuteerd, is nog niet te zeggen. Mocht dat inderdaad zo zijn, dan moet de PCR-test worden aangepast, geeft Ribbens aan. Het referentielab in Brussel (CODA) is momenteel bezig om dat te onderzoeken.
Verdachte gevallen melden
DGZ vraagt alle veehouders en dierenartsen om verdachte gevallen te melden en monsters op te sturen voor verder onderzoek. Vanuit de Waalse zusterorganisatie van DGZ zijn vooralsnog geen vergelijkbare afwijkingen gemeld.
In oktober werd een besmetting met het Schmallenbergvirus bevestigd op een rundveebedrijf in Oost-Vlaanderen. Ook bij een schaap werden de typische afwijkingen aangetoond, hoewel de PCR-test geen Schmallenberg- of Blauwtongvirus kon aantonen. Dit voorjaar werd in Wallonië wel Schmallenberg aangetoond in diverse verwerpingen.