Leden FrieslandCampina uiten onvrede over melkreductieplan
Aan de leden en ledenraadsleden van FrieslandCampina
Er heerst een groeiende onvrede onder melkveehouders over de rol van RFC in het melkreductieplan en het fosfaatdossier. Op maandag 5 december heeft er daarom een bijeenkomst plaatsgevonden met een groep ondernemende melkveehouders en een lid van het hoofdbestuur van RFC.
Het melkreductieplan voorziet in een harde sanering van koeien, gebaseerd op een willekeurige datum waarbij geen ruimte is voor de kringloopwijzer en/of bedrijfsspecifieke situaties. Het doel is behoud van derogatie. Het is echter nog maar zeer de vraag of behoud derogatie een financieel voordeel voor de sector oplevert. Daarnaast krijgen we geen garanties; de enige garantie die we krijgen, is dat we geen garantie krijgen op behoud derogatie voor een lange termijn. Wel kunnen we de kosten van fosfaatrechten voor een lange termijn in onze kostprijs inrekenen.
Doel van de coöperatie?
Eén van de belangrijkste punten van kritiek richting de coöperatie, is dat de coöperatie RFC is opgericht om de krachten te bundelen wat betreft de verwerking en afzet van de melk van onze bedrijven. Op dit moment vraagt het bestuur van RFC aan de ledenraad een politiek standpunt in te nemen omdat zij een in NZO-verband opgesteld melkreductieplan goed moeten keuren. Doordat vooraf propaganda gemaakt is met een schrikbeeld over de gevolgen bij afschaffing van derogatie, durven ledenraadsleden bijna geen afwijkend standpunt in te nemen.
Ledenraadsleden kunnen feitelijk beslissen over de toekomst van het bedrijf van hun buurman. Voor deze keiharde beslissingen mogen zij niet verantwoordelijk zijn. Die verantwoording hoort bij de beleidsbepalers die daarvoor in Den Haag of Brussel zijn aangesteld. RFC kan niet voor eigen rechter gaan spelen.
Verantwoording bestuur RFC
Om deze politieke beslissing binnen de coöperatie mogelijk te maken, zijn onlangs de statuten gewijzigd. Deze wijziging is binnen de najaarsvergadering uitgelegd als een nieuwe coöperatieve regeling die tot doel heeft het aanbod van melk en de verwerking daarvan beter op elkaar af te stemmen. Op dit moment wil RFC op initiatief van het bestuur deze statutenwijziging op slinkse wijze misbruiken om een politiek vraagstuk op te lossen.
Mocht RFC gezien haar meederheidsbelang binnen de NZO deze regeling er daar ook door drukken, dan beslissen zij ook over de toekomst van andere melkverwerkers. RFC kan de laatste kilo melk wel missen omdat de fabrieken overvol zitten. Andere fabrieken kunnen echter met onbenutte productiecapaciteit te maken krijgen?!
Advies
Als RFC dan toch politiek wil bedrijven, dan zullen ze onderstaande punten in overweging moeten nemen:
- Zorg dat je er voor ieder lid bent en niet voor 60 procent.
- Zet sectorgelden in voor structurele oplossingen en niet voor lapmiddelen.
- Derogatie alleen op grasland en mineralenconcentraten inzetten als kunstmestvervanger biedt de sector meer perspectief dan de huidige insteek. Bedrijven die nu al zonder derogatie boeren betalen er dan ook niet de rekening voor.
- Het rendement van mestverwerking stijgt en de kosten dalen. Staar je daarom niet blind op één oplossing en betaal daar niet de hoofdprijs voor. Er zijn altijd meerdere wegen geweest die naar Rome leiden.
Oproep
Wij roepen RFC en haar leden op af te zien van het melkreductieplan. Zij kan en mag geen verantwoording nemen voor de gevolgen van dit plan voor haar individuele leden. Kom komend jaar op voor de belangen van alle leden, lever bovenstaande positieve input bij de beleidsbepalers, maar ga niet op hun stoel zitten.
Een dertigtal bezorgde melkveehouders uit Zuidwest-Nederland.
Beeld: Susan Rexwinkel