DOC-bestuurder Schimmel stapt op uit ZuivelNL
Schimmel zat namens de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) in het bestuur van ZuivelNL, de ketenorganisatie voor de zuivelsector.
Fosfaatreductie
In het vrijdag gepresenteerde plan voor behoud van de derogatie heeft de zuivelverwerkende industrie aangegeven te willen bijdragen aan de reductie van de hoeveelheid geproduceerde fosfaat via het terugdringen van de melkaanvoer/productie. Dat moet een fosfaatreductie van 4 miljoen kilo opleveren.
'Dieptriest'
Schimmel laat tegenover Veeteelt weten dat hij het 'dieptriest' vindt dat hij de stap heeft moeten zetten. ,,Maar het fosfaatreductieplan zoals dat nu op tafel ligt, is niet in het belang van de coöperatie DOC", geeft hij aan.
,,De verantwoordelijkheid van de algemene verbindende verklaring, de AVV, komt bij ZuivelNL te liggen en daarmee bij de zuivelondernemingen. De gevolgen zijn juridisch aanvechtbaar en de financiële gevolgen daarvan zijn niet te overzien. Die claims zijn dan voor ZuivelNL en niet voor de overheid. Dat risico kunnen en willen we als coöperatie niet nemen."
Statutenwijziging
Als DOC Kaas met het plan instemt, moeten ook de statuten van de coöperatie worden aangepast. Leden die het daar niet mee eens zijn, kunnen dan opstappen en ook dat is niet in het belang van de coöperatie, aldus Schimmel.
Schimmel: ,,Het gaat om een teveel aan fosfaat, niet om melk. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen. Dit kun je niet aan de sector overlaten. Het is echt triest om te zien dat dit voor zoveel verdeeldheid zorgt in de sector."
A-Ware
Dat er onder zuivelverwerkers verschil van mening is over de aanpak van de fosfaatreductie, is duidelijk. Zuivelverwerker A-ware presenteerde vrijdag in de vergadering over het derogatie-akkoord een alternatief plan, waarin het naar verluid niet zou gaan om de introductie van fosfaatrechten, maar om het invoeren van een maximum aantal koeien per hectare. Dat alternatief heeft het klaarblijkelijk niet gered.