Beweidingsstrategie beïnvloedt ammoniakemissie
Zo hebben het aantal uren weidegang, het ruw eiwitgehalte in het rantsoen en het al dan niet melken met een robot effect op de behaalde ammoniakemissie-reductie bij weidegang.
Weidegang
Hoe langer koeien buiten grazen, hoe minder ammoniak er ontstaat. In de wei komt mest namelijk minder in aanraking met urine. Daarbij helpt weidegang nog extra als er in de stal emissiearme vloeren liggen. Die hebben dan overdag mooi de tijd om op te drogen. Bij emissiearme vloeren is het effect van weidegang op de ammoniakreductie daarom 30 tot 40 procent groter dan bij traditionele vloeren.
Ruw eiwit
Ook het gehalte aan ruw eiwit in het rantsoen speelt een rol bij de ammoniakemissie. Hoe hoger het aandeel ruw eiwit, hoe hoger de ammoniakproductie. Een ruw eiwitgehalte van 180 gram per kilogram droge stof in het rantsoen in plaats van de standaard 160 gram, resulteert in 21 procent meer ammoniakemissie. In de weideperiode nemen koeien veel ruw eiwit uit vers gras op. Daar moet je als veehouder rekening mee houden met de krachtvoerkeuze, aldus de onderzoekers.
Melkrobot
Verder blijkt uit het onderzoek dat melken met een melkrobot nadelig kan uitpakken voor de ammoniakreductie per beweidingsuur. Wanneer de dieren de stal uit zijn, blijft de mest in de stal ammoniak emitteren, maar deze emissie daalt ieder uur (uitdoving). Doordat koeien in een systeem met weidegang en automatisch melken constant binnen en buiten kunnen lopen, blijft de vloer in de stal besmeurd en kan meer ammoniak vrijkomen.
PAS
De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) rekent voor beweiding een ammoniakemissiereductie van 5 procent. Voorwaarde is dat alle melk- en kalfkoeien minimaal 720 uur per kalenderjaar weiden. Het onderzoek maakt duidelijk dat de beweidingsstrategie die 5 procent zowel naar boven als naar beneden kan beïnvloeden.