Zetmeel uit mais dit jaar minder bestendig
Productmanager Robin Wolf: ‘We meten een hogere afbraaksnelheid van zetmeel op pensniveau. Hierdoor vermoeden we het volgende: zetmeelstructuren zijn minder uitgehard en de verhouding langzaam afbreekbare onbestendige zetmeel versus snel afbreekbaar onbestendig zetmeel is anders dan andere jaren. Kort gezegd: zetmeel uit snijmais is dit jaar sneller.’
Hittegolf in de herfst
September 2016 was een zomerse maand, met een gemiddelde temperatuur van 17,3 graden C, de op een na hoogste waarde ooit gemeten voor de maand september. Op 13, 14 en 15 september sneuvelden drie dagrecords op rij in de Bilt, met twee tropische maxima. Net geen officiele hittegolf voor heel Nederland.
Grote spreiding
De voederwaarde van de maiskuilen is goed. Maar de spreiding is ook erg groot. De maisopbrengst in het Noorden en Oosten van het land is meestal goed. In het Zuiden viel het op veel plekken tegen. Dat is goed om te beseffen als je de gemiddelden ziet. Dit jaar is de voederwaarde goed, maar blijft de opbrengst achter. Dat heeft alles te maken met de natte omstandigheden in het voorjaar toen de mais nog in het beginstadium was.
De bodem bepaalt
Daarnaast werd de relatie tussen bodemkwaliteit en opbrengst dit jaar goed zichtbaar. Robin Wolf: “De verschillen tussen percelen waren heel groot. Niemand kan iets doen aan 100 mm regen in één keer. Toch zijn de verschillen opvallend tussen percelen. Met goed bodembeheer zijn veel problemen te voorkomen. Denk daarbij aan het tegengaan van structuurschade (bodemverdichting), bekalking, het telen van een groenbemester en het bevorderen van weerbaarheid van de bodem. Een simpele maatregel als het vooraf graven van greppels kunnen al het verschil maken tussen een geslaagde of minder geslaagde maisoogst.”
Oppassen voor broei
Doordat de mais droger is, is het belangrijk om alert te zijn op broei. Dat geldt met name voor kuilen die grof gehakseld zijn met een haksellengte van meer dan 10 mm. Het kan zinvol zijn om een broeiremmer te gebruiken op het snijvlak om gisting van schimmels en bacteriën te voorkomen.
Klik hier voor de gemiddelden snijmaiskuilen 2016
Tekst: Erik Colenbrander
Ervaren freelance vakjournalist (52), opgeleid als ingenieur melkveehouderij en van jongs af aan gefascineerd door de boerenwereld en in het bijzonder de melkveehouderij en het weer. Met veel plezier richt ik me de laatste jaren ook op de akkerbouw, in het kader van een 'leven lang leren'.
Tekst: Eurofins Agro
Beeld: Erik Colenbrander