Mini-debat fosfaatrechten tijdens begrotingsdebat
"De staatssecretaris heeft bijzonder onhandig gehandeld", vond Fatma Koser Kaya van D66. "Hij lijkt geen grip te hebben op het proces." Ze vroeg de staatssecretaris wat zijn strategie was richting de Europese Commissie, hoe vaak hij zelf naar Brussel is geweest, met wie hij daar gesproken heeft en waarom hij geen goodwill heeft gekweekt. "Kan hij garanderen dat we de derogatie kunnen behouden?" Ze kondigde aan samen met de ChristenUnie een motie in te dienen om grondgebonden bedrijven te ontzien bij de generieke korting.
Grondgebonden boeren
Rick Grashoff (GroenLinks) stelde dat Van Dam de zaak volledig had laten ontsporen, waardoor de boeren nu in een crisis zitten. Ook hij wil de grondgebonden boeren ontzien, maar dan al eerder dan in 2018. Hij constateerde dat in het fosfaatplan van de sector deze boeren ook de volle mep krijgen, en probeerde de PvdA en de ChristenUnie mee te krijgen om te zorgen dat deze boeren ook in het sectorplan niet geraakt worden. Harde toezeggingen kreeg hij daar niet - Dik-Faber stond er sympathiek tegenover, maar was bang dat als de Kamer zich ging bemoeien met een plan dat van de sector kwam, de hele zaak wel eens zou kunnen klappen. "En ik wil niets doen dat de derogatie in gevaar brengt."
Waterkwaliteit
Grashoff stuurt aan op invoering van de fosfaatrechten in 2017. Dat is volgens hem geoorloofd door de EU, als die rechten maar niet verhandelbaar zijn.
De SGP, bij monde van Elbert Dijkgraaf, mist een plan van de staatssecretaris. Niet enkel fosfaatrechten, maar een totaalpakket, met maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. "Want daar gaat het toch om?" Omdat Van Dam daar niet mee komt, diende Dijkgraaf zelf alvast een plan in, "om het een duw te geven." Kernpunten zijn: een gebiedsgericht beleid gebaseerd op metingen, meer mest bij hoge gewasopbrengsten en meer organische stof