‘NVI niet leidend voor fokprogramma CRV’

Ludema gaf aan dat CRV werkt met een eigen selectie-index. Deze is opgebouwd uit 50 procent efficiëntie, 30 procent gezondheid en 20 procent exterieur. „Er is voldoende variatie om accenten te leggen. Zo spelen we gemakkelijker in op actuele ontwikkelingen”, aldus de foktechnicus. Voor de efficiëntie van de dieren is een speerpunt voor CRV. De coöperatie investeerde afgelopen jaren volop in het meten van de voeropname van fokdieren en deze te koppelen aan de productiekenmerken. Daaruit is de fokwaarde voerefficiëntie ontstaan.
Kilo’s melk zwaarder ingewogen
Ook laat Ludema weten dat ze selecteren op kenmerken die (nog) niet in de NVI zitten. „ Daar worden zowel de stieren als de vaarskalveren op de Elitebedrijven beter van. Zo letten we bijvoorbeeld nadrukkelijk op voldoende kromming in de benen en dat de koeien vlot melken. Daarnaast wegen we ten opzichte van de NVI kilogrammen melk wat zwaarder in en leggen we meer nadruk op gemiddeld ontwikkelde koeien met een goede balans in de koe.”
45 procent donoren hoorloos
Melkveehouders die deelnemen aan het Embryo-programma Elite, kunnen kiezen uit efficiëntie, gezondheid, haarkleur en hoornloosheid. „Wat dat laatste betreft wordt het aanbod steeds groter, nu 45 procent van de donoren hoornloos is”, stelt Ludema.
Vertelt laat de foktechnicus van CRV weten dat het fokprogramma ook gericht embryo’s produceert om stieren te fokken voor buitenlandse markten. Een belangrijke markt hierin is de Duitse markt, zo’n twintig procent van de embryo’s wordt daarom geproduceerd voor een fokdoel op Duitse basis, met als totaalindex de RZG. De nadruk ligt op melk, uier, benen, speenlengte, kruisligging en melksnelheid.
Rondleiding
De genodigden (bedrijven die meedoen aan het Elite-programma) kregen achter glas zicht op de donordieren. In totaal huisvest het Dairy Breeding Centre ongeveer 350 dieren. De donoren in Wirdum zijn voor het grootste deel nakomelingen van moeders die ook donor zijn geweest. Ze zijn inmiddels naar CRV-testbedrijven verhuisd om daar af te kalven en melk te produceren. Daarnaast koopt CRV extern dieren die vervolgens instromen in het fokprogramma. Tot slot zorgen extern aangekochte embryo’s voor verse bloedlijnen en de benodigde extra kwaliteiten.