NMV: dubbel gevoel over derogatieakkoord
De NMV waarschuwde in 2007 al dat het afschaffen van de melkquotering een historische vergissing was, en pleitte voor meer regulering. Zonder goede toekomstvisie zal het niet lang duren voordat de melkveehouderij wéér vastloopt, vreest de bond.
Van Dam
De bond schrijft in haar persbericht dat staatssecretaris Van Dam 'de sector' aanspreekt op haar verantwoordelijkheid; volgens hem heeft de sector gefaald. Maar in 2007 kwam de NMV al met de nota 'Afschaffing van de melkquotering; een historische vergissing'. De NMV pleitte voor een meer flexibele vorm van quotering of voor andere maatregelen die ongebreidelde groei konden tegengaan.
Zware offers
De NMV zegt nu haar verantwoordelijkheid te nemen om mee te werken aan fosfaatreductie in 2017, om zo derogatie te behouden. ,,Er worden zware offers gevraagd van de sector. De NMV mag nu aansluiten om mee te beslissen over het afvoeren van minstens 160.000 koeien. Een afschuwelijk besluit dat te voorkomen was geweest.”
'Chaos'
Verlies van derogatie en het overschrijden van de fosfaatnorm zou leiden tot een verdere verslechtering van de verhouding met de Europese Commissie, stelt de NMV. ,,Nog strengere regelgeving zal het gevolg zijn. Er zal niet alleen chaos ontstaan in de melkveehouderij, maar de schade zal ook op andere sectoren zijn uitwerking hebben. Als melkveehouderij hebben we de verantwoordelijkheid om dit niet te laten gebeuren.”
Streng
Van Dam is volgens de NMV 'streng en wil nergens anders over praten'; de sector heeft het verprutst, de sector mag het oplossen. ,,De zuivelsector moet nu alle neuzen dezelfde kant op zien te krijgen waardoor de uitwerking van dit pakket maatregelen nog op zich laat wachten. Dit is ook begrijpelijk; er wordt bijna het onmogelijke verwacht van zowel zuivelfabrieken als melkveehouders.”
De houding van de staatssecretaris is in de ogen van de NMV echter onterecht. ,,Het ministerie heeft er destijds voor gekozen onze waarschuwingen in de wind te slaan. Dat mag het ministerie zichzelf aan rekenen”, aldus de bond.
'Geschiedenis herhaalt zich'
De NMV constateert nu dat de geschiedenis zich helaas herhaalt. ,,In het fosfaatrechten-debacle wordt weer niets gedaan met de argumenten van NMV." Om die reden was NMV niet aanwezig bij de bijeenkomst van de regiegroep waarin het akkoord werd gegeven voor het fosfaatrechtenstelsel.
,,Het fosfaatoverschot op de Nederlandse landbouwgrond is nihil; er is zelfs een tekort van 6 kilo per hectare op derogatiebedrijven. Dit alleen al geeft aan hoe zinloos het is te sturen op een fosfaatplafond”, aldus de bond.