Maatregelenpakket fosfaatreductie bekend
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/63/312/4c3cedf07.-detail.jpg)
De gesprekspartners LTO, NZO, Nevedi, NAJK, NMV en de Rabobank hebben een akkoord bereikt, zo laat staatssecretaris Martijn van Dam weten in een brief aan de Tweede Kamer. Ze kwamen tot een maatregelenpakket, waarmee de fosfaatproductie weer onder het plafond moet komen, zodat een nieuwe derogatie in beeld komt. Bedrijven die na 2 juli 2015 niet zijn gegroeid, worden zoveel mogelijk ontzien.
Voerspoor
De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) wil een fosfaatreductie van 1,7 miljoen kilo realiseren door in 2017 in te zetten op gemiddeld maximaal 4,3 gram bruto fosfor per kilo mengvoer of het gebruik van een fosfor/ruw eiwit verhoudingsgetal van 2,2. Dat verhoudingsgetal is ten opzichte van het huidige voerspoor aangescherpt met 0,1. Om de ontwikkelingen te kunnen bewaken, zullen alle mengvoerleveranciers maandelijks hun productiecijfers en bijbehorende bruto fosforgehalten doorgeven. Omdat het mengvoer slechts een deel van het rantsoen uitmaakt, wordt onderzocht of verdere reductie via het totale rantsoen mogelijk is. De Kringloopwijzer speelt daar wellicht een rol in.
Stoppersregeling
Bedrijven die in 2017 willen stoppen of krimpen, krijgen een premie per dier als de af te stoten dieren geen fosfaat meer zullen produceren in Nederland. Dat zou betekenen dat ze voor de slacht aangeboden dienen te worden of moeten worden geëxporteerd. Potentiële stoppers worden gestimuleerd via een liquiditeitsvoorziening die in het leven wordt geroepen en de gezamenlijke banken bekijken hoe een financieel risico wordt gedragen. Er wordt drie keer een premieregeling opengesteld, waarbij de premie de eerste keer het hoogst is en de volgende twee keren steeds lager, zodat veehouders worden gestimuleerd om zo vroeg mogelijk in 2017 te stoppen met hun bedrijf.
Maatregelen zuivelsector
Ook de zuivelsector hanteert een fosfaatreductieplan, wat wordt vertaald naar de individuele zuivelondernemingen. Melkveehouders die meer produceren dan een vastgestelde referentiehoeveelheid krijgen een korting op de daar bovenop geproduceerde hoeveelheid. De hoogte van de korting wordt minder als veehouders hun veestapel verkleinen. Bedrijven die een 4 procent lagere veebezetting hebben dan op 2 juli 2015, worden vrijgesteld. FrieslandCampina zegt op basis van het akkoord maatregelen te zullen uitwerken, die op 7 december aan de ledenraad ter goedkeuring zullen worden voorgelegd. Daaraan voorafgaand moeten de executive board, de raad van commissarissen van FrieslandCampina en het bestuur van de coöperatie ook hun goedkeuring aan de maatregelen geven.
Hoger inzetten
In 2015 bedroeg de fosfaatproductie 180,1 miljoen kilo en was het dus 7,2 miljoen kilo boven het plafond. Het CBS begroot de overschrijding dit jaar op 6,6 miljoen kilo. Dat er voorlopig wordt ingezet op 8,2 miljoen kilo is om rekening te houden met een eventueel hogere fosfaatproductie in 2017 en met een eventueel lagere opbrengst van de maatregelen dan nu wordt verwacht. Er wordt ook bekeken of er nog een grotere reductie te halen is. Zo is Van Dam ook in gesprek met de Producenten Organisatie Varkenshouderij om te bekijken welke maatregelen uit het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij versneld kunnen worden om een eventuele bijdrage te kunnen leveren.
Mededingingsregels
Nederland heeft 23 miljoen euro vanuit de Europese Commissie beschikbaar gekregen. Van Dam voegt daar 7 miljoen aan toe en besteedt van het totaal 25 miljoen aan de melkveehouderij en 5 miljoen aan de varkenshouderij. De zuivelsector heeft aangegeven het bedrag waarmee de staatssecretaris de veestapel wil verkleinen, te verdubbelen tot 50 miljoen euro. Van Dam geeft aan dat daar waar mededingingsregels van toepassing zijn, hij zich zal inspannen de maatregelen zo vorm te geven dat ze toch binnen de kaders passen. Ook zegt hij zich maximaal te zullen inzetten om de maatregelen algemeen verbindend te laten verklaren.
Tekst: Anne Hiemstra