Fotoserie: “De stal is schoner en er zijn geen obstakels meer”
Op de Friese klei, in het dorp Herbaijum, staat het melkveebedrijf van de familie Zonderland. Huite Zonderland (28) woont hier samen met zijn vriendin Rixt (25). Vader Jan en moeder Klaske wonen nabij waar ze het jongvee beheren. Jan is nog dagelijks te vinden op het familiebedrijf. Toen hij hier in 1994 heen verhuisde zijn ze begonnen met 70 koeien en 35 hectare land. Vooruitboeren was het streven en dit is gelukt. Momenteel worden er 175 koeien gemolken en hebben ze 70 hectare land in eigendom.
In het afgelopen jaar hebben de veehouders de bestaande stal uitgebreid met een dubbele rij ligboxen. Hiermee is de stal voorzien van 80 extra ligplaatsen. Toen de plannen voor de aanbouw werden gemaakt, werd er ook gekeken naar een oplossing om de vloer schoon te houden. "We werkten eerder met een vaste mestschuif. Deze liep langs het voerhek en achter de ligboxen", vertelt Huite. “Met de aanbouw hebben we gezocht naar een mestrobot die de hele stal schoon kan houden. “We waren al bekend met de Lely Discovery en zo was de keuze snel gemaakt. Het is een kleine robot waardoor hij heel behendig door de stal rijdt", noemt Huite als groot pluspunt. “De mestschuif vormde altijd een obstakel in de stal, met de mestrobot is dit niet het geval."
Altijd een schone vloer
Sinds enkele maanden zorgt de Discovery S mestrobot voor een schone rubberen vloer bij de melkkoeien. De robot rijdt vier verschillende routes in de ligboxenstal. “Dit zijn vier korte routes, elke gang heeft zijn eigen route”, laat de veehouder zien. “Je kunt zelf instellen waar en wanneer hij schoonmaakt. Zo maakt de robot bij ons een half uur voor het melken de wachtruimte nog een keer schoon. Tijdens het melken vervolgt hij zijn route langs het voerhek en tussen de ligboxen. Zo hebben de koeien altijd een schone vloer zonder dat ze er hinder van hebben", vertelt de veehouder tevreden. De stal is nu veel schoner merkt Huite op. “Een mestschuif maakt altijd een bult op het eind. Deze robot is klein en wendbaar en komt daardoor op alle plekken in de stal. De tussenpaden worden nu ook meegenomen", noemt hij als voordeel. Rustig maakt de mestrobot zijn rondjes door de stal van de familie Zonderland. “Hij rijdt de hele dag door met korte oplaadmomenten gedurende de dag. Alleen in de nacht staat hij drie uur stil dan laadt hij drie uur aan een stuk door”, vertelt Huite en voegt toe: “Je hebt er geen omkijken naar.”
“De installatie verliep heel snel”, vertelt de jonge veehouder die ook over de service van de monteurs tevreden is. “Toen we nog aan het bouwen waren is de monteur bij ons langs geweest om de situatie te bekijken en wat tips te geven", dit was echt een meerwaarde", geeft Huite aan. “Hij gaf ons bijvoorbeeld de tip om bij de waterbakken rekening te houden met een minimale hoogte van 60 cm zodat de Discovery hier ook onderdoor kan rijden.”
“Wanneer de routes er eenmaal goed inzitten, heb je er weinig omkijken naar”
Na installatie heeft de monteur de routes erin gezet. Naderhand is hij nog één keer langs geweest om te kijken of het goed loopt en of er nog veranderingen nodig waren in de routes. Dit verliep allemaal heel netjes. Het valt en staat met goede routes”, stelt Huite. “Wanneer de routes er goed in staan dan doet de robot gewoon zijn werk. Mocht hij stilstaan dan is het vaak je eigen schuld", lacht de veehouder.
Melken automatiseren
Of er in de toekomst verder geautomatiseerd wordt? Daar is Huite al over uit. “Met de bouw van de nieuwe stal hebben we rekening gehouden met de komst van drie melkrobots. Op deze plek hebben we nu eerst een groot strohok gecreëerd. “Op den duur willen we hier drie melkrobots plaatsen. Hier hebben we ook rekening gehouden met een uitloop om te weiden”, laat de veehouder zien. “Als de mogelijkheid er is staan hier over vijf jaar melkrobots”, stelt hij.
Bedrijfsgegevens
In het Friese Herbaijum melkt Huite Zonderland (28), samen met zijn ouders Jan en Klaske, 175 koeien (incl. droge koeien). Het rollend jaargemiddelde ligt op 9.500 kg per koe per jaar met 4,51% vet en 3,65% eiwit. Het celgetal ligt op 140. Ze hebben 70 hectare in eigendom en pachten daarnaast nog land.