‘Criteria MDV worden nog eenduidiger’
Wat zijn de ervaringen tot nu toe met de Maatlat Duurzame Veehouderij voor de Varkenshouderij?
„Varkenshouders hebben de afgelopen jaren veel gebruik van de MDV gemaakt en er zit in het aantal deelnemers een stijgende lijn. Door het belastingvoordeel ontstaat er voor veehouders extra financiële ruimte om een aantal investeringen te doen die zij normaal niet zouden doen. De MDV zorgt ook voor een spanningsveld als je bijvoorbeeld wilt besparen op energie en toch een energievretende luchtwasser aanschaft om te voldoen aan de ammoniakcriteria. Dat is een uitdaging en vraagt om creatieve oplossingen. Het blijft een zoektocht voor de sector en alle betrokkenen die vooruit willen. De MDV roept daarom vanzelf discussiepunten op.”
Waarom is het noodzakelijk om de criteria voor de varkenshouderij aan te passen?
„De MDV is voor de voorlopers in de sector. We hebben daarom van de overheid de randvoorwaarde meegekregen dat een beperkt deel, maximaal dertig procent, van de te (ver)bouwen stallen in een bepaald jaar mee kunnen doen. De Maatlat moet stimulerend werken voor meer innovatie, waardoor de lijst bij nieuwe ontwikkelingen moet worden aangevuld. We krijgen jaarlijks tal van vragen van het bedrijfsleven over de criteria en aanmeldingen van innovaties. De criteria worden daardoor helderder en kunnen worden aangevuld met innovaties.”
Waarom een hoorzitting voor nieuwe criteria van de MDV?
„Dat hoort bij de vastgelegde procedure om de praktijk te betrekken bij het aanpassen en veranderen van de criteria. De sector kan dan zijn mening en visie geven aan het College van Deskundigen dat besluitvormend is over de criteria. Dat kan zorgen voor zinvolle en nuttige wijzigingen.”
Voor wie is de hoorzitting bedoeld?
„Iedereen die belangstelling heeft, kan de hoorzitting bijwonen. Het is mogelijk om het conceptwijzigingsvoorstel op te vragen en aan de hand daarvan een reactie te geven.”
Wanneer heeft het nut om de hoorzitting bij te wonen en te participeren in de totstandkoming van de nieuwe criteria?
„Onze ervaring is dat het zeer interessant is voor degenen die een nieuwe stal willen bouwen. Ze kunnen dan nu al rekening houden met de toekomstige eisen. Ook voor deskundigen in de sector, zoals adviseurs, toeleveranciers, technici en onderzoekers is de hoorzitting een leerzame en kennisintensieve bijeenkomst.”
Hoe groot is de inspraak van varkenshouders op het formuleren van de nieuwe criteria?
„Er is geen echte inspraak. De hoorzitting is geen handjeklap. De inspraak is gebaseerd op het aangeven van goede argumenten en niet op de besluitvorming door het College van Deskundigen. Daarin zitten onder meer LTO en een vertegenwoordiger van stallenbouwers, die de nieuwe criteria beoordelen en vaststellen. Daar worden de nieuwe ideeën en voorstellen besproken. Hierbij wordt rekening gehouden met de voorwaarde vanuit de fiscale regelingen dat de nieuwe criteria leiden tot een maximale deelname van dertig procent van de nieuwe en te verbouwen stallen. We moeten praktisch, maar ook flexibel zijn binnen deze randvoorwaarde.”
SMK staat in nauw contact en overleg met de varkenshouderijsector. Welke verwachting heeft de SMK van de hoorzitting?
De ervaring leert ons dat varkenshouders en anderen kritisch en constructief meedenken om de set criteria beter te maken. Ze kijken serieus naar de criteria en hebben zich veelal goed voorbereid. Soms worden er meer dan honderd vragen gesteld om meer duidelijkheid te krijgen over de eisen of voorstellen om de eisen aan te passen. We zijn altijd zeer geïnteresseerd als ondernemers nieuwe ideeën en innovaties inbrengen.”
Gaan er wezenlijke veranderingen komen?
„Er zullen geen wezenlijke veranderingen worden voorgesteld. Wellicht worden volgend jaar wel nieuwe thema’s voorbereid. We bespreken de onderzoeksresultaten van de stroefheidmeting, de zogenaamde Lerouxmeting, die blijkt in de praktijk erg lastig en er is nu een alternatieve methode uitgewerkt. De rest van deze hoorzitting zal vooral gaan om de details van de huidige criteria.”
Wat voor consequenties hebben aanpassingen of vermoedelijk nieuwe criteria?
„Het gaat er dit jaar vooral om dat we de criteria nog eenduidiger krijgen, waardoor er meer ruimte komt voor de praktische toepasbaarheid. Uiteindelijk moeten de aanpassingen ervoor zorgen dat er meer duidelijkheid komt en er minder vragen zijn, zodat de varkenshouder weet hoe hij zijn stal voor certificatie kan (ver)bouwen.”
Hoe belangrijk is de MDV voor de varkenshouderij?
„De MDV geeft extra financiële ruimte om bovenwettelijke investeringen te doen en op die manier ook meer aan de maatschappelijk wensen te voldoen. Voor de sector is het ook een handvat om zich internationaal te onderscheiden en wellicht om de concurrentiepositie te
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ellen Meinen, Wim van Gruisen