Grootste Russische melkproducent doet goede zaken
De onderneming, die op EuroTier landbouwwerktuigen presenteert, is ook begonnen met verwerking en vermarkting van de melk. Supermarkten kloppen bij het bedrijf aan om zuivelproducten die rechtstreeks op de schappen kunnen. Maar een zuivelverwerker a la Campina zal Ekoniva nooit worden, laat de Duitse bedrijfsleider Stephan Duerr weten.
Lage voerkosten
De kostprijs van de melkproductie bedraagt minder dan 30 cent dankzij de lagere voerkosten. Dat scheelt vier cent met een grootschalig melkveebedrijf in de Weser Ems regio, heeft Duerr becijfert. De voerkosten zijn vooral dankzij de lage grondprijs veel lager dan in Duitsland. Daarentegen zijn de financieringskosten hoger, evenals de administratiekosten en de kosten van vee aankoop. De onderneming heeft verschillende locaties, verdeeld over heel Europees Rusland, met een biologische locatie en een locatie waar met het GEA automatisch melksysteem wordt gemolken.
Nationaal geen groei
Duerr gaat ervan uit dat de totale melkproductie in heel Rusland niet groeit, ondanks de zuivelboycot. Dat heeft te maken met de snel verdwijnende traditionele bedrijfjes, die een of twee koeien melken. 'Als oma er mee stopt, neemt de volgende generatie dat niet meer over', legt Duerr uit. Ook de traditionele voormalige staatsbedrijven nemen snel in aantal af, of ze worden overgenomen door de moderne mega bedrijven zoals Ekoniva.
Klik hier voor meer (Engelstalige) informatie over Ekoniva