Nieuw melkgeldreglement uitzonderlijke omstandigheden FrieslandCampina
De ledenraad keurde de aanpassing dinsdag goed. Onder uitzonderlijke omstandigheden verstaat FrieslandCampina onder andere exportbelemmeringen, dierziektes en extreme weersomstandigheden, waardoor de melk niet ingenomen en/of verwerkt kan worden. Verder kan ook een plotseling sterk stijgend melkaanbod, waardoor een tekort aan verwerkingscapaciteit kan ontstaan, een reden zijn voor het invoeren van een tijdelijke maatregel.
Invloedrijkere ledenraad
Bij het invoeren van een tijdelijke maatregel wordt de ledenraad – waarin de 210 bestuurders van de 21 districten alle leden-melkveehouders van de coöperatie vertegenwoordigen – gepolst, die de maatregel kan goedkeuren of afkeuren. In het oude reglement werd de ledenraad ook op de hoogte gesteld, maar was de invloed van de raad beperkter.
Begin 2016 voerde FrieslandCampina al eens een tijdelijke noodmaatregel in. De onderneming betaalde op dat moment 2 cent per liter extra aan melkveehouders die hun melkproductie niet lieten stijgen ten opzichte van december 2015. Dat werd gefinancierd vanuit de onderneming, waarmee leden-melkveehouders er in principe niet aan meebetaalden. In de toekomst kan zo’n tijdelijke noodmaatregel een coöperatieve regeling worden. Het geld dat dan voor een tijdelijke maatregel nodig is, kan dan door FrieslandCampina dan verrekenen met de leden-melkveehouders.
Woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina geeft aan dat het nieuwe reglement in principe niet in het leven is geroepen om via de melkaanvoer het aantal melkkoeien in 2017 te verminderen, maar uitsluiten kan hij het ook niet. „Als er sprake is van een uitzonderlijke situatie en als de ledenraad akkoord gaat, zou zo’n tijdelijke maatregel daar wel bij kunnen helpen, maar dat is niet per definitie het doel van deze wijziging.”