DDB uitgesloten van derogatietop
De Friezin noemt het een slechte zaak dat de DDB niet is uitgenodigd. ,,Wij zijn na LTO de grootste belangenbehartiger; we vertegenwoordigen 28 procent van de melk in Nederland." De zuivelverwerkers hadden er ook op aangedrongen dat de DDB vanavond moest aanschuiven, aldus Van Keimpema.
De derogatietop wordt georganiseerd door LTO Nederland. Op de vraag waarom de DDB niet is uitgenodigd zegt Kees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij, dat de organisaties die zijn uitgenodigd 'allemaal een stukje van de puzzel in handen hebben'. ,,En het is al moeilijk genoeg om die allemaal om tafel te krijgen."
'Gemiste kans'
De DDB vindt het een gemiste kans: als de sector met één stem spreekt, is het makkelijker om Van Dam te overtuigen. De organisatie concludeert daarom dat LTO op grond van persoonlijke gronden deelname van de DDB in de weg staat. ,,Het is juist deze emotioneel instabiele onvolwassenheid waar de sector nu niet op zit te wachten", aldus de DDB.
Opkoopregeling
De DDB heeft als oplossing voor een snelle vermindering van de fosfaatproductie voorgesteld om de 23 miljoen euro uit Brussel te gebruiken voor een opkoopregeling voor melkvee (slacht- of exportpremie). Dat is mogelijk binnen de Europese melkproductieregeling, aldus Van Keimpema. ,,Van Dam heeft onlangs in Zwolle gezegd dat juridisch niet kan, maar dat klopt niet. Ook bij de invoering van de Interimwet Veehouderij in '83 en '84 is er zo'n regeling geweest voor de opkoop van varkens en pluimvee."
NMV
De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) schuift vanavond wel aan bij het overleg, waarbij naar verluidt onder meer ook Grondig (voor grondgebonden veehouders) en het NAJK aanwezig zijn. De NMV steunt het standpunt van de DDB wat betreft de opkoopregeling, en neemt dat ook mee in het overleg, aldus Van Keimpema.
'Complex verhaal'
De grote vraag van vanavond is: hoe kan de zuivelsector ervoor zorgen dat er in 2017 fors minder koeien komen, zodat de derogatie behouden blijft? Romijn verwacht niet dat de organisaties na één avond praten al met een oplossing kunnen komen.
,,Als het zo makkelijk was, was het vier jaar geleden al klaar geweest", zegt hij. ,,Het is een complex verhaal. Wat kan en mag en mogelijk is, is heel moeilijk in te vullen." Romijn rekent erop dat er nog meer overleggen volgen. ,,De afgelopen weken praatten we met alles en iedereen, binnen en buiten het ministerie. Wij sluiten niemand uit."