Gevolgen van 'president Trump' nog onduidelijk
Tegen de verwachting van veel analisten in werd vanochtend niet de Democratische kandidate Hillary Clinton, maar Republikein Donald Trump uitgeroepen tot de winnaar van de Amerikaanse verkiezingen.
,,Trump doet wel allerlei uitspraken, maar we weten nog niet precies hoe heet de soep gegeten gaat worden – of welke soep het is”, vat woordvoerder Bertil Muller van fokkerijorganisatie CRV het kernachtig samen. De uitslag van de presidentsverkiezingen wordt door CRV niet als een probleem ervaren. Het feit dat er een uitslag is, brengt meer rust in de markt dan de periode van speculaties die eraan vooraf ging, aldus de organisatie.
KI-dienst
Trump heeft onder meer aangegeven dat hij ertegen is als bedrijven arbeid verplaatsen naar lage-lonenlanden. Muller: ,,Dat zal voor ons weinig invloed hebben, want wij hebben zelf vestigingen in Amerika.”
De coöperatie heeft in Madison (Wisconsin) haar Amerikaanse hoofdvestiging. Van daaruit wordt de sperma-afzet in de Verenigde Staten gecoördineerd. In de staat New York heeft CRV een kleinschalige KI-dienst.
Peak-programma
Daarnaast participeert de Arnhemse fokkerijorganisatie in het Amerikaanse Peak-fokprogramma van Alta. Beide organisaties recruteren ter plaatse stiertjes op basis van hun eigen criteria en laten daarvan de genomicsfokwaarden bepalen. CRV en Alta krijgen dan min of meer om beurten de eerste keus uit de interessantste stiertjes. Van de pakweg 25 stieren die CRV jaarlijks in de VS selecteert, komen er twee op de drie uit dit programma.
'VS relatief kleine markt'
FrieslandCampina laat bij monde van woordvoerder Jan-Willem ter Avest weten dat de impact van de verkiezing van Trump op de kaasexport beperkt zal zijn. ,,We geven geen exacte cijfers, maar de VS is voor ons een relatief kleine markt.”
FrieslandCampina heeft in de VS ook een eigen fabriek voor zuivelingrediënten en creamers in Paramus (New Jersey). ,,We houden de koersontwikkeling in de gaten en verder wachten we rustig af”, aldus Ter Avest. ,,Ik heb vanmorgen Trumps eerste toespraak gehoord, en hij klonk al een stuk gematigder.”
Trump zoekt samenwerking
De Republikeinse 'president elect', zoals zijn status nu officieel luidt, sprak na zijn overwinning nadrukkelijk uit dat hij een president wilde zijn voor alle Amerikanen. Hij gaf ook aan samenwerking te zoeken met de Democraten. Trump wil met 'mensen van alle rassen, gezindten en achtergronden' werken aan een betere toekomst voor Amerika.
De vastgoedtycoon stelde – zonder verder in details te treden – dat hij de nationale groei van de VS wil verdubbelen en dat hij open staat voor samenwerkingsverbanden met 'alle landen die Amerika vriendelijk gezind zijn'.
Dollarkoers
Direct nadat dat Trumps overwinning bekend werd, zakte de dollarkoers ten opzichte van de euro. Adolf Langhout van ALH Genetics in Damwoude verwacht dat die koers zich waarschijnlijk snel weer zal herstellen. ,,Dat effect zagen we bij de Brexit ook, na een dag of wat stabiliseert het weer.”
De Friese handelaar in topfokmateriaal weet dat veel Amerikaanse veehouders in het conservatief-christelijke Midwesten doorgaans Republikeins stemmen. ,,Maar op Trump zitten ze ook niet te wachten”, denkt hij.
Mexicanen
Zijn 'concullega' Jan de Vries van Diamond Genetics uit Zwolle staat net op het punt om in het vliegtuig te stappen naar Amerika. Hij komt daar zeker zo'n zes keer per jaar voor de fokkerijhandel. De Vries: ,,Ik weet niet wat Trump gaat doen, maar als hij inderdaad alle Mexicanen het land uit zet, dan kunnen die melkveehouders het wel schudden. Dan moeten ze zelf melken”, schetst hij. ,,Dan wens ik ze veel succes. Of wanneer Trump eist dat het volledige minimumloon moeten gaan uitbetalen aan hun werknemers. Dat zal dan wel z'n gevolgen hebben voor de melkprijs.”
Maar De Vries verwacht niet dat die soep zo heet gegeten wordt. ,,We zullen hier wat winnen en daar wat verliezen”, schat hij in. ,,Als de dollar zakt, wordt het goedkoper om sperma te importeren, maar als Trump nadrukkelijk de thuismarkt gaat beschermen, wordt de export naar de VS weer moeilijker.”
Marktbescherming
Directeur Erik Gostelie van Veepro Holland meldt dat de export van fokmateriaal naar de VS minimaal is. ,,Er gaan geen drachtige vaarzen naar de VS, omdat ze denken dat ze die veel beter zelf kunnen fokken." Gostelie is wel druk bezig om te proberen de export van Nederlandse embryo's naar Amerika voor elkaar te krijgen. Maar dat wil nog niet goed lukken. ,,De Amerikanen beschermen hun eigen markt, met de ziekte van Schmallenberg als veterinair argument."
Grondstoffen onder druk
De handel in agrarische grondstoffen is geschrokken van de overwinning van Donald Trump, meldt de Vlaamse agrarische nieuwssite Vilt. De overwinning Trump beroert de financiële markten omdat het gezien wordt als slecht nieuws voor de wereldeconomie en de internationale handel.
De prijzen van landbouwproducten kwamen in de uren na de bekendmaking van het nieuws dan ook onder druk te staan, al maakten ze volgens Vilt niet zo’n vrije val als de aandelen op de beurzen van Tokyo en Wall Street. Beleggers zoeken hun heil nu in 'veilige' producten als goud en obligaties.
CDA
CDA-Kamerlid Jaco Geurts stelt zich vooralsnog afwachtend op. ,,We weten eigenlijk niet wat Trump gaat doen. Hij heeft gezegd dat hij geen voorstander is van verdragen zoals TTIP en CETA, maar laten we hem vooral beoordelen op zijn daden."