Twee glazen melk voor het slapen gaan laat spiermassa groeien

Dit blijkt uit een onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Onderzoeker Bart Groen promoveerde vandaag op een onderzoek naar het toedienen van melkeiwitten, op de aanmaak van spierweefsel.
Herstelwerkzaamheden
Groen diende eerst bij een aantal proefpersonen voor het slapen gaan, melkeiwitten toe via een neus- en maagsonde. Daaruit bleek een verhoogde beschikbaarheid van aminozuren in de bloedbaan. Hierdoor werd de nachtelijke aanmaak van spieren gestimuleerd.
In een later stadium gaf hij zijn proefpersonen een glas melk. Met meetapparatuur analyseerde Groen wat er in het lichaam gebeurde. Zijn conclusie was dat 11 procent van de melkeiwitten werden gebruikt voor het aanmaken met spierweefsel en dat deze methode net zo goed werkte. Volgens de onderzoeker lijkt het lichaam ’s nachts niet zo actief, maar is het juist druk bezig om herstelwerkzaamheden uit te voeren.
Elektrische schokjes
Naast het toedienen van melk, onderzocht de promovendus ook of zogeheten 'neuromusculaire elektrostimulatie' nog van toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Dit is een techniek waarmee spiersamentrekkingen kunnen worden opgewekt door pijnloze, elektrische schokjes. Door deze stimulatie bleek de nachtelijke spieraanmaak nog verder te worden opgeschroefd. Sommige proefpersonen hadden letterlijk spierpijn.
De resultaten van het onderzoek zijn wat Groen betreft vooral interessant voor ouderen of mensen die veel ziek zijn. „Als je griep krijgt en een paar dagen op de bank ligt, dan verlies je anderhalve kilo aan spiermassa. Die krijg je niet snel meer terug. Voor iedereen die sterker wil worden: drink twee glazen melk voor je naar bed gaat.”